Mestna Občina Novo mestoNovo mesto

Stik z upravo

Imate ideje, predloge ali vprašanja o področjih, za katere skrbi Mestna občina Novo mesto?
Menite, da bi se dalo kaj izboljšati, urediti ali popraviti?
Ste opazili poškodbe na cesti ali na prometni signalizaciji?
Kdaj opazite, da ne sveti javna razsvetljava, da je poškodovana mestna oprema, da se kje nabirajo kupi smeti ali da se je pojavilo divje odlagališče?

Odprite temo in zapišite idejo, predlog ali vprašanje.
Pristojna služba bo takoj po prejemu vašega obvestila začela reševati zadevo in o poteku reševanja poročala na spletni strani.

Pogoji uporabe

Forum Ta tema Gnezdeno Plosko Nit Datum

Mestno jedro in podobno Za odgovor morate biti prijavljeni.
LukaSLO, 27. marec 2012 (22:50)
Najprej bi izrazil razočaranje, saj nič več redno ne odgovarjate na vprašanja in predloge na forumu. Sem mnenja, da je takoimenovani "stik z upravo" zelo koristno orodje, saj lahko tako meščani predlagamo različne stvari za izboljšanje stanja.

Sedaj pa k predlogom.

1. Prostor (park) pred KC Janeza Trdina je zanemarjen in redno deležen vandalizma. Poleg tega je cesta (dostopna) zelo uničena. Ravno ne spodobi se, saj je KC ena od glavnih kulturnih ustanov v Novem mestu. Zlasti ob petkih se pojavlja pred KC popivanje in uničevanje javne lastnine.
Predlagam, da se na območju izboljša javno razvestljavo, saj se na ta način odganja zadrževanje v večernih urah.

2. Zanemarjene površine za pešče v starem mestnem jedru. Najprej treba poudariti, da če imamo v mestnem jedru granitne kocke, naj bodo potem povsod, ne da se potem "flika" z asfaltom. To ni primerno. In pa glede pločnikov. Na obeh straneh od Kandijskega mostu do Hiše kulinarike oz. vodnjaka so v izredno slabem stanju. Je za letos predvidenih kaj sredstev za sanacijo le teh?

Poleg tega me zanima, ali občina pripravlja kakšno strategijo ožitve in prenove mestnega jedra (te dni slišimo, kako bodo v Celju začeli temeljito prenovo glavnih trgov itd.), da bi se spodbujalo k sanaciji starih stavb (fasada, streha)?

3. Glede kolesarskih stez, menim, da jih je očitno premalo, oz. da so narejeni zgolj samo nekateri odseki. Ali je ob letošnji rekonstrukciji kandijske ceste predvidena tudi kolesarska steza? Zakaj občina ne spodbuja zelenih oblik prevoza (kolo, peš) in ne zgradi več odsekov kolesarskih stez?

4. Kar se tiče promoviranja turistične ponudbe Novo mesto zaostaja precej za ostalimi slovenskimi mesti. Predlagam sodobno spletno mesto, kjer si bo moč na enostaven način rezervirati vožnjo s splavom, naročiti voden ogled mesta ... Namreč, stvari so danes prezapletene, goste pa take stvari odbijajo, če je treba dobesedno raziskovati, da pridemo do določenih stvari ...

Pred časom sem nekaj spraševal glede turističnih tabel o zgodovinskih objektih itd. Pred kratkim sem v časopisju zasledil, da se načrtuje postavitev teh tabel letos v okviru EPK. Je to res?

Odg: Mestno jedro in podobno Kot izhodišče Za odgovor morate biti prijavljeni.
Mestna občina Novo mesto, 31. maj 2012 (12:50), odgovor na: Mestno jedro in podobno
Pozdravljeni!

Oživitev starega mestnega jedra se odvija postopoma. Kar nekaj objektov je v zadnjih nekaj letih "oživelo" - od rotovža, do Križatije, Knjižnice Mirana Jarca, Anton Podbevšek Teatra, Kavarna, Hiša Kulinarike... Lani smo obnovili tudi javne sanitarije, uredili kanalizacijo na Sokolski in Rozmanovi ulici, na Vrhovčevi ulici pa uredili vse komunalne, energetske in telekomunikacijske vode. Na Kandijskem mostu smo obnovili pločnika in preplastili cestišče.
Decembra 2011 smo v Občinski upravi izdelali projektno nalogo za izdelavo idejne zasnove za prenovo mestne tržnice v Novem mestu.
Predel Kandije bo urejen v okviru projekta Hidravlične izboljšave kanalizacijskega sistema Novo mesto.
Trudimo se, da bi v staro mestno jedro vnesli še več prireditvenih dejavnosti. Ravno letos smo poskrbeli za obogatitev mestnega jedra s kulturnimi prireditvami, saj se bodo v okviru projekta Evropska prestolnica kulture 2012 mnoge odvile prav tu.

Obstoječa kolesarska ureditev na območju Novega mesta zajema približno 23 km kolesarskih povezav. Mesto je z geografskega vidika prijazno kolesarjem, saj na območju mesta ni večjih vzponov, ki bi onemogočali uporabo kolesa, z izjemo območja ožjega mestnega središča, kjer kolesarskih stez ni mogoče umeščati v prostor.

Mestna občina Novo mesto namenja veliko pozornost dograjevanju kolesarskih povezav v okviru rekonstrukcij in novogradenj cest ter vzdrževanju kolesarskih stez, zlasti na delih, kjer kolesarske steze prečkajo vozišče ceste, saj se kar polovica prometnih nesreč, v katerih so udeleženi kolesarji, zgodi v križiščih.

Mestna občina Novo mesto tudi ureja površine za shranjevanje koles (Novi trg, Glavni trg). Vsako potovanje s kolesom se namreč konča s parkiranjem oziroma shranjevanjem kolesa. Zaradi kraje koles je potrebno poskrbeti za varne parkirne površine. To je eden od ukrepov za zagotavljanje pogojev za uporabo koles za prihod v šolo, službo, trgovino ipd. V Novem mestu je na glavni železniški postaji urejena tudi varovana kolesarnica, ki omogoča multimodalnost (kombiniranje prevoznih sredstev kolo/vlak).

Tudi sicer z raznimi akcijami zlasti med mladimi promoviramo uporabo javnega prevoza, še bolj pa uporabo kolesa in pešhojo. Morda je najbolj odmeven Teden mobilnosti v septembru.

Glede spletne strani s turističnimi informacijami o Novem mestu in okolici lahko povemo, da je v prenovi. Predvidoma bo na voljo konec junija. Vendar tudi na prenovljeni strani ne bo aplikacije, kjer bi si uporabnik lahko rezerviral vožnjo s splavom ali naročil voden ogled mesta. Navadno takšna rezervacija potrebuje več dogovarjanj in usklajevanj, saj vključuje več dejavnikov in različne želje ter potrebe.
V praksi povpraševanje po različnih rezervacijah naslovijo na elektronski naslov Turistično informacijskega centra, ta pa v čim krajšem času odgovori nanj.

Zavod za turizem Novo mesto bo v okviru EPK 2012 izvedel projekt - označitev kulturne dediščine, v mestnem jedru. Označitev bo izvedena v skladu s pravilnikom o označitvi nepremičnih kulturnih spomenikov. Označila se bodo pomembnejša območja v mestnem jedru. Projekt bo zaključen 30. julija 2012.

Hvala lepa za vaše pobude, ki smo jih posredovali v pristojne službe.

Lep pozdrav
Odg: Mestno jedro in podobno Kot izhodišče Za odgovor morate biti prijavljeni.
novomeščan, 31. maj 2012 (21:10), odgovor na: Mestno jedro in podobno
Nisi edini, ki je razočaran nad neodzivanjem uprave MONM na naša vprašanja. Res, da ste mu odgovorili, ampak po več kot dveh mesecih? Kot bi se delali norca.

Kar se tiče Glavnega trga, resnično upam, da bo do gradnje nove tržnice prišlo v najkrajšem možnem času, ker mi gre vsakič na jok, ko grem mimo in gledam to žalost.

Naslednja stvar, ki me moti, tako kot avtorja teme, so zaplate na pločnikih in cesti. Vsako poškodbo popravite po liniji najmanjšega odpora, samo toliko, da je, čisto nič več. Kako bo to izgledalo, kazilo podobo mesta, nikogar ne zanima. Če zmanjka nekaj granitnih kock, nič hudega, bomo zalili kar z asfaltom. Meni se to zdi sramotno.

Omenil bi še table. TABLE pred lokali, poslovalnicami. En kup jih kričeče opozarja nase, so vseh možnih velikosti, oblik in barv. Kot bi prišel v cirkus! Zakaj se ne določi nek standard po katerem se morajo ravnati VSI, ki želijo poslovati v samem mestnem jedru? Tabla bi morala biti že v naprej določena, kar se tiče velikosti, oblike in vrste pisave, le za barvo oz. odtenek bi se lahko odločali sami. Da bi bilo vse v stilu. Noro, kaj vse videvam. Poleg tabel so moteči tudi neokusni reklamni plakati.

Še nekaj. V mestnih uličicah, kjer se sprehajamo meščani in turisti (zaradi teh me je še najbolj sram), videvam kontejnerje, ki so vsem na očeh in delajo napoto. Ko bi bili vsaj ograjeni, v stilu seveda, da ne bi bili vidni. Ah, kje, saj to nikogar ne zanima. Samo, da so, to je pomembno! Spet tista nazadnjaška miselnost nekaterih.

Še zadnje, kar mi ta trenutek pade na pamet in me zelo moti, so fasade. Nekatere stavbe, sploh tista poleg Rotovža, so v katastrofalnem stanju, nekatere imajo na sebi tudi grafite. Kdaj se bo kaj naredilo v tej smeri? Nekaj fasad se je že v celoti obnovilo, kar seveda pozdravljam, kdaj so na vrsti ostale?

Da ne omenjam ostalih "črnih točk", ki se na splošno tičejo mesta in bi se jih dalo hitro odpraviti, pa zanje ni interesa, volje in še česa drugega. Precej košev po mestih sprehajališčih in drugod manjka (so bili ukradeni, uničeni, ne vem, ni jih več), ograje okoli igrišč in še kje drugje so zvite, podrte, kar precej luči po mestu ne gori, na primer na mostu pod Planetom Tuš, luč na novi šmihelski cesti, ki pelje od mosta do rondoja, je zvita že od zime, pa bo verjetno v takšnem stanju tudi ostala itd. Tega je ogromno. ODPRITE OČI.

Poskrbite za Novo mesto in to ne po liniji najmanjšega odpora. Naredite mesto lepo, da nam bo v ponos!

Upam, da se bo javil kdo iz MONM in podal odgovor. Pa ne po treh mesecih.
Odg: Odg: Mestno jedro in podobno Kot izhodišče Za odgovor morate biti prijavljeni.
LukaSLO, 10. junij 2012 (21:47), odgovor na: Odg: Mestno jedro in podobno
Se strinjam z novomeščanom.

Nova tržnica je nujna, zdajšnje razmere so zelo slabe, ni primernih prostorov za rizična živila (meso, ribe), poleg tega je infrastruktura zelo zastarela. Se bo nova tržnica podaljšala čez parkirišče, ki je sedaj zraven (tam kjer je bil davno nekoč DM drogerija, spodaj so obnovljeni javni WC-ji)?

Glede pločnikov je bilo povedanega že dosti. Flika na fliko in nič drugega. To je še posebej očitno od Alpine naprej proti Mercatorju. Zanima me, kdaj boste za božje voljo nekaj ukrenili in z nekakšnim ukrepom preprečili "kampiranje" klošarjev in ciganov pri Mercatorju. Sredi starega mestnega jedra je to sramota. Zgodi se, da tam te osebe tudi uriniranjo in to sredi belega dneva. Zraven je propadel projekt hotela Krona. Kaj je sedaj s tem? Kakor sem bral je problem, da obnova ni potekala s priporočili zavoda za varstvo kulturne dediščine in so bila vgrajena plastična okna (ne bi smela biti). Se nastalo situacijo rešuje? Ali bomo večno gledali tako stanje?

Spomnil sem se še na narodni dom. Za njega ste predvideli neka sredstva za zamenjavo strehe. Kaj pa za fasado, okna? Upam, da se to ne bo delalo spet po delih. Najprej streha, potem 5 let nič, pol enkrat fasada ... Tako se to ne dela!

Zanima me še, kaj se trenutno dogaja stavbo, kjer je bila nekoč upravna enota. Investitor nove zgradbe Betonal je šel vmes v stečaj. Kaj je sedaj s tem? Rušenje na vidiku?

In še nekaj. Nimamo veliko rondojev (krožišč), zato bi jih lahko primerno uredili. Na enem je situala, na drugem skulptura "tablet", tretji pri Qlandiji pa je zanemarjen. Poleg situle in tableta bi lahko uredili vodomet, zasadili rože zraven pa dodali kamnit napis "Novo mesto". Pa ne reči, da je to ogromen strošek. Poglejta v druga slovenska mesta!

Sicer pa pohvale za spomenik Leonu Štuklju.
Odg: Odg: Odg: Mestno jedro in podobno Kot izhodišče Za odgovor morate biti prijavljeni.
novomeščan, 18. junij 2012 (19:43), odgovor na: Odg: Odg: Mestno jedro in podobno
Tisti klošarji in cigani, pa kako je to sploh mogoče, no. Zadnjič je v bližini Mercatorja tako smrdelo po urinu, da se mi je skoraj obrnil želodec. Večkrat je bilo tudi že pobruhano. In to v centru mesta. Pa naletel sem nanje, ko so mrtvo pijani ležali na pločniku in parkirnih mestih. Je res treba tega?

"Zraven je propadel projekt hotela Krona. Kaj je sedaj s tem? Kakor sem bral je problem, da obnova ni potekala s priporočili zavoda za varstvo kulturne dediščine in so bila vgrajena plastična okna (ne bi smela biti). Se nastalo situacijo rešuje? Ali bomo večno gledali tako stanje?"

Ja, neverjetno. Večkrat se vprašam, kje jaz živim. Še v Butalah se nam smejijo.

Tudi glede ostalega se strinjam.
Pravice pridržane: Mestna občina Novo mesto | urednik
Zemljevid MONM Nm bus Krajevne skupnosti v Mestni Občini Novo mesto RAST - Revija za kulturo, umetnost in družbena vprašanja Kronist Novega mesta PISO - Prostorski informacijski sistem občin Turistična ponudba Dolenjske Projekt CeROD II Čista reka Krka za nas in prihodnje rodove Državni portal e-uprava
Vse pravice pridržane © Mestna občina Novo mesto
Produkcija: T-media d.o.o.