Mestna Občina Novo mestoNovo mesto

Novice

Obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije
18.5.2017

V ponedeljek, 15.maja so se na pobudo prof. Mihe Japlja v prostorih občinske uprave na Seidlovi cesti 1 v Novem mestu sestali pobudniki za obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije. Na sestanku so bili prisotni: prof. dr. Miha Japelj, dr. Janez Gabrijelčič, prof. dr. Jože Gričar, gvardijan Tomaž Hočevar, profesorica Breda Vovko, ki je nadomeščala ravnateljico Gimnazije Novo mesto Mojco Lukšič, in direktorica Občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič. Sklenili so, da bodo delovali kot Odbor za obeležitev 300-letnice rojstva Marije Terezije, ki je bila ustanoviteljica Novomeške gimnazije. Odbor bo vodil in ga koordiniral prof. Miha Japelj.

 

Ker gre za zelo pomembno obletnico rojstva cesarice, ki je leta 1746 z ustanovitvijo Novomeške gimnazije pustila pomemben pečat za razvoj Novega mesta, so prisotni sklenili:

 

1. Da je potrebno temu dogodku posvetiti posebno pozornost in ga povezati z letom Evropske kulturne dediščine, za kar je proglašeno leto 2018. 

2. Da zaprosijo Gimnazijo Novo mesto za prevod Ustanovne listine v angleški jezik in s tem predstavi evropski in svetovni javnosti doprinos novomeške gimnazije k splošni izobraženosti na Slovenskem. 

3. Gimnaziji Novo mesto so dali pobudo, da ob tej priložnosti v prostorih novomeške gimnazije postavijo "gimnazijko z rastočo knjigo", ki bo povezala današnji čas s pomembno zgodovino te ustanove.

 Dolenjski uradni list Visit Dolenjska Zemljevid MONM Krajevne skupnosti v Mestni Občini Novo mesto RAST - Revija za kulturo, umetnost in družbena vprašanja Kronist Novega mesta PISO - Prostorski informacijski sistem občin Čista reka Krka za nas in prihodnje rodove Državni portal e-uprava Regijski NVO center
Vse pravice pridržane © Mestna občina Novo mesto
Produkcija: T-media d.o.o.