vodilna slika

PREDSTAVA HEVREKA! ODPADE

dne 29. 10. 2020, 17:00

Lokacija: KC Janeza Trdine Novo mesto

Predstava Hevreka! Zaneti strast do ustvarjalne misli in znanost, matematiko in fiziko predstavlja na svež, iskriv način.

Velikokrat smo nezainteresirani, skoraj brez volje do spoznavanja sveta in raziskovanja lastnih interesov. Naša predstava pa želi to postaviti na glavo in nas prestaviti v bolj svežo, ustvarjalno perspektivo dojemanja sveta in tudi učenja.

V predstavi so prepleteni žanri fizične komedije in glasbenega gledališča s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala.  Fizika je mnogim predstavljala strah in trepet, za nas pa je izhodišče za noro potovanje v svet domišljije in komedije. S preigravanjem različnih vlog, zgodb znanstvenikov in tudi učne snovi želimo premakniti meje mogočega v gledališču. Igramo se z znanostjo, ki je, na presenečenje mnogih, že sama po sebi zelo igriva!

Predstavo Hevreka! je strokovna komisija platforme Zlata paličica uvrstila v Katalog kakovostnih gledaliških predstav in pedagoških programov za otroke in mladino

Avtorski projekt Hevreka! na oder prenese format računalniške igre, v kateri se izvajalci kot superjunaki podajo na humorno akcijsko popotovanje iskanja neznane snovi. Po svoji podobi uprizoritev koketira s popularno kulturo, a jo smotrno utemelji v prepletu naravoslovnih vsebin in vsakdanje resničnosti ter znanstvene probleme domišljeno pokaže kot povsem življenjske in človeške izzive. V dogajanju in rabi uprizoritvenih izraznih možnosti (od giba in glasbe do rekvizitov in interakcije z občinstvom) je Hevreka! razgibana in zabavna, izvedbeno energična in radoživa, v gibanju po tematski pokrajini igre pa lucidna ter kot takšna navdihujoča spodbuda k sproščeni radovednosti pri spoznavanju sveta in človeka.