vodilna slika

Na Pogancih položili venec v spomin na pogumna dejanja Manevrske strukture narodne zaščite

datum: 11. 09. 2009

11. 9. 1990 je MSNZ ilegalno pripeljala orožje v našo občino.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je danes dopoldne v spremstvu akterjev Manevrske strukture narodne zaščite in ob prisotnosti predstavnikov Slovenske vojske, veteranskih in drugih organizacij položil venec k spomeniku na Pogancih. To dejanje je v kontekstu tradicionalnega obhajanja spomina na 11. september leta 1990, ko je bilo v našo občino prvikrat ilegalno pripeljano orožje iz Kočevske Reke.
V Mestni občini Novo mesto se tako spominjamo dejanj posameznikov, ki so se maja leta 1990 uprli ukazu o predaji orožja enot teritorialne obrambe v vojaška skladišča JLA. Spričo tega smo se leta 2007 skupaj z odborom Manevrske strukture narodne zaščite (MSNZ) Dolenjske odločili, da 11. septembra tega leta v spomin na prvikrat pripeljano orožje iz Gotenice na pročelja petih hiš - prvih ilegalnih skladišč orožja - postavimo spominska obeležja, kar smo tega dne tudi storili. Hkrati smo po tem dejanju isti dan v Kulturnem centru Janeza Trdine pripravili osrednjo slovesnost, ki je poleg obujanja spomina na te dogodke poudarila tudi njihove zgodovinske razsežnosti.
Za ilustracijo razsežnosti in pomembnosti tega dogodka navajamo misel Toneta Krkoviča, načelnika MSNZ:
»To je bil usoden čas. Če ne bi stvari potekale tako kot so, potem bi se za Slovenijo lahko končalo veliko slabše. S tem seveda ne mislim, da Slovenija ne bi izbojevala samostojnosti, vendar bi bila cena neprimerno višja. Zato sem ponosen na svojo vlogo v času MSNZ in prepričan sem, da je MSNZ moje življenjsko delo. Projekt je bil namreč projekt snovanja Slovenske vojske. MSNZ je bil projekt v sili, ki v prvi fazi svojega nastajanja ni imel imena. Ta naziv je dobil veliko kasneje - z dnem moje formalne postavitve na dolžnost načelnika MSNZ. Projekt MSNZ je nastajal iz odpora proti razorožitvi TO, to je 17. maja 1990. Takrat smo nekateri spoznali, da je razorožitev TO prvi korak agresije JLA na Slovenijo. Razorožen narod se ne more braniti. Zato smo najprej zaščitili orožje TO, ki ga JLA ni pobrala. Pri tem moram posebej poudariti izjemno vlogo tistih poveljnikov občinskih štabov za TO, ki po 15. maju 1990 niso predali orožja TO v skladišča JLA. Ker je bila TO maja 1990 razorožena in formalno pod poveljstvom (in nadzorom) generala Ivana Hočevarja, je projekt MSNZ nastajal v posebnih pogojih, ki so narekovali specifično organizacijo in ravnanje posameznikov, ki so ta projekt vodili.«
V Novem mestu se je zelo hitro organizirala ilegalna skupina ljudi (Rade Klisarič, Borut Usenik, Borut Novak, Franci Povše, Borut Likar ...), ki ji je v sodelovanju s Krkovičem uspelo v zelo kratkem času organizirati mrežo zaupnikov na terenu in vzpostaviti tajna skladišča orožja. Tovornjak, ki je v zgodnjih jutranjih urah 11. septembra leta 1990 iz Kočevske Reke prispel z orožjem v našo občino, pa je bil sploh prvo orožje, ki smo ga skrili v Sloveniji. Prav zato menimo, da smo na ta dogodek lahko ponosni in da je 11. september 1990 za Mestno občino Novo mesto pomemben spominski dan.
Kajti: «... Iz spontanega odpora proti nezakonitemu pobiranju orožja TO, ki ga je potem s svojim sklepom pokrilo predsedstvo Republike Slovenije in se s tem uveljavilo kot dejanski poveljnik slovenskih oboroženih sil, je zrasla ena najbolje organiziranih in najbolj konspirativnih akcij, kar jih je bilo izpeljanih na ozemlju Slovenije v novejši dobi. Rezultat te akcije je bila 20.000-glava oborožena formacija, ki je bila sposobna slabe tri mesece po razorožitvi slovenske TO ob tesni naslonitvi na specialno in posebne enote slovenske milice zavarovati Slovenijo pred kakršnim koli oboroženim presenečenjem. To je bila akcija Manevrska struktura narodne zaščite,« je pomen teh dogodkov opisal Janez Janša v svoji knjigi Premiki.
27. junija leta 1991 je v Pogancih padel prvi strel za samostojno Slovenijo, ki je oznanil prvi spopad vojnih dimenzij v Evropi po drugi svetovni vojni. Pričakali smo ga oboroženi in enotni. Prvič v zgodovini. Tudi zato imamo danes samostojno in demokratično državo.

 

 

Poganci 11092009 splet2.jpg

 

Kabinet župana

nazaj