20180228_123253.jpg

S poznavanjem EU lažje do prednosti, ki jih ta ponuja

datum: 12. 03. 2018

V mestu Torres Novas na Portugalskem je 28. februarja in 1. marca potekal tretji mednarodni dogodek v okviru evropskega projekta SMUG EU – Small Municipalities against Euroscepticism (Male občine proti evroskepticizmu), pri katerem kot partnerica sodeluje Mestna občina Novo mesto. Projekt vodi Lokalna akcijska skupina Prigorje-Zagorje iz Hrvaške.

Osrednja tema srečanja je bila evropska integracija na lokalni ravni, ki jo je udeležencem predstavila posebna gostja Margarida Marques, poslanka portugalskega parlamenta, ki je v preteklosti opravljala tudi funkcije v Evropski komisiji in bila ministrica za EU.  Z njeno pomočjo smo dobili vpogled v glavne dejavnike, ki povzročajo evro-skepticizem, pri čemer je bilo izpostavljeno sledeče: pomanjkanje znanja o EU, njenih politikah in institucijah, migrantska kriza in strah za nacionalno varnost, Brexit, gospodarska kriza in populistična gibanja. Udeleženci so bili v razpravi enotni, da bi lokalne skupnost in posamezni občani z boljšim poznavanjem delovanja EU lahko bolje izkoristili številne prednosti, vključno s finančno pomočjo, ki jo nudi EU. Z izmenjavo dobrih praks so oblikovali nekaj konkretnih predlogov za približanje evropskih tematik ljudem in zaključili, da se občine po različnih koncih Evrope soočajo z zelo podobnimi izzivi.  

20180228_121307

Na dogodku so bili prisotni številni predstavniki lokalnih in regionalnih oblasti: Novi Marof, Prigorje in Zagorje ter občina Breznički Hum (Hrvaška), občina Gornja Rijeka (Hrvaška), občina Breznica (Hrvaška), občina Krivogašhtani (Makedonija), Sopronkövesd Község Önkormányzata (Madžarska), občina Kameno (Bolgarija), Primaria Municipiului Bistrita (Romunija), občina Dagda (Latvija), občina Sremski Karlovci (Srbija), občina Torres Novas (Portugalska), Mladi za Marof (Hrvaška), združenje Dunav 1245 (Srbija), Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto in Mestna občina Novo mesto.

Projekt SMUG EU je sofinanciran s strani EU v okviru programa Evropa za državljane.

SMUG EU Logo-vsi

Povezane novice

03. januar

Projekt SMUG EU se je začel na Hrvaškem

Prvi mednarodni dogodek v okviru projekta SMUG EU - Small Municipalities against Euroscepticism project (Mala občine proti evroskepticizmu), ki ga vodi Lokalna akcijska skupina Prigorje-Zagorje iz...

več >

20. oktober

Začetek projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«

Mestna občina Novo mesto in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto sta začela z aktivnostmi v okviru dvoletnega mednarodnega projekta SMUG EU – »Majhne občine proti evroskepticizmu«,...

več >

nazaj