polnilnica_2.jpg

Osem novih polnilnih postaj za električna vozila

datum: 16. 11. 2018

Danes smo v uporabo predali osem novih polnilnih postaj za električna vozila. Nove polnilnice so nameščene na parkirišču Trdinove ulice, kjer je tudi potekala predaja, na Novem trgu, pri parkirni hiši stadion Portoval, lekarni, zdravstvenem domu, športni dvorani Marof in pri Hotelu Šport na Otočcu. Predajo sta opravila župan Gregor Macedoni in predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič.

Investicijo, vredno slabih 125.000 evrov, je izvedlo podjetje Elektro Ljubljana OVE, ki bo tudi vzdrževalo polnilne postaje nadaljnja tri leta. Na Mestni občini Novo mesto smo  pridobili tudi sredstva EKO sklada v višini 24.000 evrov. Kot je povedal župan, Novo mesto s postavitvijo polnilnic, ki omogočajo brezplačno polnjenje, sledi razvoju trajnostne mobilnosti, kar prinaša tudi spremembo navad občanov. »Verjamemo, da je prihodnost v zmanjševanju lastništva avtomobilov in tako Novo mesto po zgledu že nekaterih mest v Sloveniji v prihodnjih mesecih dobiva tudi storitve »car sharinga« oz. souporabe vozil,« je še napovedal Macedoni.

polnilnica 1

Predsednik uprave Elektra Ljubljana mag. Andrej Ribič je ob predaji izpostavil, da ima Elektro Ljubljana skupaj z novimi novomeškimi polnilnicami v svojem sistemu upravljanja kar 122 polnilnic. »Vse lahko daljinsko nadzorujemo, skrbimo za njihovo vzdrževanje, omogočeno pa je tudi gostovanje. E-mobilnost v Sloveniji ni prihodnost, ampak sedanjost. Najbolj zgovorne so številke, saj je bilo v primerjavi z letom 2016 na naših polnilnicah Gremo na elektriko letos za kar 7-krat več polnjenj. Prepričani smo, da bo postavitev osmih novih polnilnic v Novem mestu, spodbudila uporabo električnih vozil tudi v novomeški občini.«

V naši občini zdaj skupno obratuje deset javnih polnilnih postaj za električna vozila. Poleg osmih novih, je bila že v sklopu celovitih energetskih sanacij javnih objektov v lasti Mestne občine Novo mesto postavljena polnilna postaja na parkirišču pri OŠ Dragotina Ketteja, prva pa že nekaj časa stoji na Novem trgu.

nazaj