KKK_4635.jpg

Novo mesto na področju razvojne prodornosti zgled celotni državi

datum: 08. 03. 2019

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je včeraj iz rok predsednika vlade Marjana Šarca prejel nagrado Zlati kamen 2019 za razvojno najbolj prodorno občino v Sloveniji. Gre za nagrado, ki jo na podlagi raziskave, v katero je vključenih več kot 60 ključnih indikatorjev razvojne uspešnosti, podeljujejo od leta 2012. »Novo mesto je v ospredje postavilo ustvarjalnost, talent in odličnost. To je pozitivni duh in samo tak pozitivni duh vodi do resničnih sprememb na bolje. To je zgled za vso Slovenijo in razlog, da je Mestna občina Novo mesto prejemnica nagrade Zlati kamen,” so zapisali v obrazložitvi.

V analizi, ki avtomatično zajema vse slovenske občine, se razvojna uspešnost meri na naslednjih področjih: demografija, učinkovitost, gospodarstvo, trg dela, izobraževanje, življenjski standard, socialna kohezija s politično kulturo in okolje. Izbor poteka v petih korakih in se začne s pretresom razvojnih dokumentov občine, sledi določitev indeksa razvojne uspešnosti, nato pa se upoštevajo rdeča nit in posebni kazalniki, ki so bili na letošnjem izboru vezani na kulturo. Sledi ožji izbor dvanajstih finalistk, zadnjo besedo pa ima strokovni svet - multidisciplinarna skupina strokovnjakov z univerz in iz prakse, ki spremlja razvoj projekta v celoti. Poleg Novega mesto so bile finalistke letošnjega izbora še: Pivka, Radovljica, Žiri, Črnomelj, Trebnje, Šmarje pri Jelšah, Črna na Koroškem, Zreče, Grad, Ormož in Ptuj.

KKK_4620

V zadnjih petih letih nam je uspel izjemen razvojni preskok, o čemer priča tudi za 22 mest izboljšan rezultat glede na sestavljeni indeks ISSO. Močno gospodarstvo in velik razvojni potencial smo uspeli nadgraditi s sodobnim upravljanjem, ki temelji na trajnostnem in socialno občutljivem razvoju, pri tem pa z uporabo tehnologij sledimo trendu pametnih mest. Na kulturnem področju smo uspešne posameznike prepoznali kot pomemben del krajevne kulturne identitete in izpostavili vlogo odličnosti.

»Nagrada je potrditev kakovostnega dela širše ekipe, s katero smo pred štirimi leti zagnali razvojni model, z jasnim ciljem izboljšanja kakovosti življenja naših občanov. Dejstvo, da je naša prizadevanja poleg občanov prepoznalo tudi širše okolje seveda prinaša zadovoljstvo, a hkrati pomeni tudi odgovornost, da na zastavljeni poti vztrajamo tudi v prihodnje,« je o nagradi povedal župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni.

KKK_4569

KKK_4600

KKK_4717

nazaj