BPu-eh9455.jpg

15 let Novomeških likovnih dni

datum: 02. 12. 2019

V petek, 29. novembra, je župan Gregor Macedoni odprl razstavo 15 let Novomeških likovnih dni v Galeriji Dolenjskega muzeja Novo mesto. Del likovnih del je razstavljenih tudi v novomeškem Jakčevem domu. Razstava bo na ogled do 1. februarja.

V otvoritvenem delu je nastopil Lado Jakše, ki je bil udeleženec letošnjih Novomeških likovnih dni in je ustvaril Multivizijo, ki predstavlja prikaz utrinkov petnajstih let kolonije z vsemi udeleženci. Multivizijo je Lado Jakše spremljal v živo z glasbeno govorico na različnih inštrumentih.

V petnajstih letih je sodelovalo 105 likovnih ustvarjalcev, slikarjev, grafikov in kiparjev, ki so skupaj ustvarili in naši občini podarili 117 likovnih del. Večina teh del krasi hodnike in pisarne novomeškega rotovža ter pisarne MO Novo mesto na Seidlovi cesti.

BPu-eh9264

Od leta 2005, ko so bili organizirani prvi Novomeški likovni dnevi, zagotavljamo finančna sredstva za njihovo izvedbo, za likovni material in namestitve gostujočih umetnikov. Dolenjski muzej pa vse od leta 2007 strokovno podpira in zagotavlja prostor za izvedbo projekta ter vsakoletno razstavo v Jakčevem domu.

Na razstavi se je župan zahvalil vsem gostujočim umetnikom vseh Novomeških likovnih dni, idejnemu vodji projekta Janku Oraču, ki je v vseh teh letih z enako mero entuziazma kot na začetku, sooblikoval Novomeške likovne dni in v Novo mesto pripeljal vrhunske ustvarjalce ter kolektivu Dolenjskega muzeja Novo mesto čestital za odlično organiziran in strokovno voden projekt od leta 2007 dalje.  

BPu-eh9386

Z retrospektivo likovnih del nastalih v zadnjih petnajstih letih v okviru Novomeških likovnih dni, dobimo vpogled v širok spekter različnih likovnih izrazov in pristopov, v senzibiliteto novomeškega prostora interpretiranega na slikarskem platnu ali v skulpturi. Nastal je izjemen fond likovnih del, ki za nas predstavljajo neprecenljiv zaklad, saj bo nastajajoča zbirka našim zanamcem predstavljala tudi umetniško informacijo razvoja likovnega ustvarjanja v Sloveniji ter trende z začetka 21. stoletja.

BPu-eh9337

 

 

nazaj