minister.jpg

Minister Janez Cigler Kralj pozorno prisluhnil vsem vpletenim pri reševanju romske problematike

datum: 20. 06. 2020

Novo mesto je včeraj obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Na delovnem srečanju z županom Gregorjem Macedonijem so bile osrednje teme pogovora reševanje romske problematike, pomanjkanje prostora v domovih za ostarele in odstranjevanje posledic COVID-19.

Župan Gregor Macedoni je glede romske problematike poudaril, da gre predvsem za medresorsko reševanje problematike, izpostavil pa je tudi problem glede nezaposlenosti in slabih rezultatov pri zaključevanju osnovnošolske izobrazbe, ki ju beležijo med Romi. Po delovnem srečanju je sledil obisk večnamenskega romskega centra Brezje, pogovore pa so nadaljevali v prostorih Krajevne skupnosti Bučna vas, kjer je minister Janez Cigler Kralj pozorno prisluhnil vsem stranem in poudaril, da je želja vseh, da živimo v sožitju. Tako želi minister narediti korak naprej in hkrati poziva, da vsak prevzame odgovornost za lastno življenje, s čimer se je strinjal tudi romski svetnik v Občinskem svetu Mestne občine Novo mesto Duško Smajek. »Pomembno je, da se zmanjša občutek prikrajšanosti in hkrati prizadeva k nagrajevanju tistih, ki so delavno aktivni, saj bomo le na takšen način in predvsem s skupnim sodelovanjem nekaj dosegli,« je še dodal minister Cigler Kralj.

Kot je poudaril župan, se ta hip soočamo z enim največjih izzivov v državi. »Ministra smo seznanili, da ne govorimo o Romih v celotni državi, temveč o problemu romske skupnosti v jugovzhodni regiji. »Gospod Minister se je srečal z Romom v naselju Žabjek, ki je edini med sedemsto prebivalci zaposlen. Vemo, da 99 odstotkov Romov ne konča osnovne šole in da 99 odstotkov Romov ni zaposlenih, kar pomeni, da zastavljene državne politike na področju zaposlovanja in delovne zakonodaje v tem segmentu ne delujejo, zato je potrebno iskati dejanske rešitve,« je poudaril župan Gregor Macedoni.

Minister Janez Cigler Kralj, ki je v sklopu srečanja obiskal tudi Zavod za zaposlovanje Novo mesto in Inšpektorat za delo Novo mesto, je med drugim podaril, da se je Novo mesto v času epidemije odlično znašlo na področju delovnega resorja, saj večjih izpadov zaposlenih v večjih podjetjih ni bilo zaznati. »Trg dela je relativno dobro, tudi s pomočjo vladnih ukrepov, prenesel prvi val epidemije. Menim, da je vladi z ukrepi uspelo preprečiti večji priliv nezaposlenosti. Vlada ni generalno ustavila industrije in to se je izkazalo za dobro potezo. Tudi mi smo zaupali podjetjem in lokalnim skupnostim, da bodo z doslednim spoštovanjem preventivnih ukrepov in pa doslednim zagotavljanjem ustreznih pogojev preprečila širjenje okužbe z virusom znotraj podjetij. Ponosen sem, ker nobenega primera izbruha tako na državni ravni kot tudi v novomeški regiji ni bilo na področju gospodarstva,« je v izjavi za javnost poudaril minister Cigler Kralj.

Srečanje so zaključili z obiskom Doma starejših občanov Novo mesto, kjer so ministra med drugim opozorili, da imamo v ožji regiji premalo kapacitet v domovih starejših občanov in bi bilo potrebno najti rešitev za vsaj 150 dodatnih postelj. V DSO imajo pripravljen tudi projekt in pridobljeno gradbeno dovoljenje za dodatne domske kapacitete za dnevno varstvo starejših in začasno bivanje. Dotaknili so se tudi uspešnega spopadanja z epidemijo COVID-19, na tem mestu pa je minister Janez Cigler Kralj izrekel pohvalo ekipi Doma za starejše občane Novo mesto, ki je v prvem valu uspela ubraniti starejše stanovalce, s čimer se je strinjal tudi župan Gregor Macedoni: »Velika zahvala gre vsem, ki so zaslužni in odgovorni, da so bili tako zelo uspešni v boju v času epidemije in verjamem da sta to dober zgled in dobra priprava tudi za bodoče izzive.«

 

Naslovna fotografija: Ministrstvo za delo za družino, socialne zadeve in enake možnosti.

DSC_0844DSC_0887DSC_0898DSC_0942DSC_0948DSC_0972DSC_1053DSC_1063DSC_1096DSC_1094

nazaj