zavod.jpg

Dan slovenskega športa obeležili s posebno noto v Novem mestu

datum: 23. 09. 2020

V Trdinovi dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine je sinoči potekal strokovni posvet na temo športne rekreacije, ki so se ga udeležili mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije-ZŠZ, g. Janez Ovsenik, generalni sekretar Športne Unije Slovenije ter župan Gregor Macedoni.Gostje posveta so si bili enotni, da lahko praznik slovenskega športa, ki ga obeležujemo danes, 23. septembra, z vrednotami, ki jih postavlja v ospredje, pomembno prispeva k ozaveščanju javnosti in dvigu ravni telesne kulture Slovencev. Na koncu so vsi skupaj, z obiskovalci vred, tudi malce razgibali svoje telo. Mestna občina Novo mesto pa je slovenski dan športa obeležila tudi z vseslovenskimi športnimi igrami zaposlenih.

 

Na strokovnem posvetu pod naslovom REKREACIJA BREZ NAPAK so sodelovali strokovnjaki s področja športne rekreacije in osebe, ki so z njo tesno povezane v poslovnem in zasebnem življenju: Izr. prof. dr. Maja Pajek s Fakultete za šport v Ljubljani, prodekanja za znanstveno in raziskovalno dejavnost na Inštitutu za kineziologijo, dr. Herman Berčič, profesor Fakultete za šport v pokoju, Nevenka Bašek Zildžović, vodja Službe za komuniciranje in javne zadeve v Revozu ter predsednica Rekreativnega društva Revoz in Urban Praprotnik, tekaški trener, ki vodi druščino Urbani tekači in pohodniki.

Gostje so skozi pogovor, ki ga je moderirala Sabina Gosenca, osvetlili vrsto zanimivih tem, ki so povezane z rekreativnim športom vseh generacij. Opozorili so na težave, ki se pojavljajo na področju športne rekreacije, predvsem pri mladih, kjer je vse preveč v ospredju rezultat, ne pa druge vrednote, zaradi katerih je rekreacija koristna za življenje.
Z zanimivimi zgodbami, ki so del njihovih poklicnih ali zasebnih življenj, so ozaveščali o pomenu zdrave mere ukvarjanja s športno rekreacijo, izpostavili pa so tudi mnoge primere dobrih praks. Ena od njih so Delavske športne igre, ki v Mestni občini Novo mesto potekajo neprekinjeno že 60 let. Na njih gre predvsem za vsesplošno promocijo zdravega načina življenja in spodbujanje kolektivnega in sodelovalnega duha med zaposlenimi v podjetjih, projekt pa ima tudi dobrodelno noto. 


Besedilo: Sabina Gosenca
Fotografije: Boštjan Pucelj

 

V letošnjem letu projekt Delavske športne igre praznuje 60. obletnico neprekinjenega delovanja, igre pa so veliko več kot le tekmovanje rekreativnih športnikov, ki predstavljajo podjetja oziroma organizacije, v katerih so zaposleni. Gre za vsesplošno promocijo zdravega načina življenja in spodbujanje kolektivnega in sodelovalnega duha med zaposlenimi v podjetjih, projekt pa ima tudi dobrodelno noto, saj za vsakega sodelujočega na tekmovanjih podjetje URSA že vrsto let podarja evro v dobrodelni sklad za pomoč socialno ogroženim družinam.

Zavod Novo mesto je tako v sodelovanju s Športno zvezo Novo mesto in Olimpijskim komitejem Slovenije izvedel projekt Športne igre zaposlenih, ki letos poteka v Novem mestu, posvečen pa je prazniku - dnevu slovenskega športa. 

dan slovenskega športa

šport

nazaj