Vinji_vrh_Jost_Gantar__8___Large_.jpg

Z uspešnim sodelovanjem z LAS Dolenjska in Bela krajina do nove postaje za izposojo koles

datum: 19. 11. 2020

LAS Dolenjska in Bela krajina, kamor je vključena tudi Mestna občina Novo mesto, je še z dvanajstimi lokalnimi akcijskimi skupinami s projektom Kolesarske verige na podeželju uspešno kandidirala na zadnjem javnem pozivu MKGP za sofinanciranje projektov sodelovanja. Pridobili so sredstva v višini 97.132,84 evrov, pri čemer 21.486,71 evrov pripada Mestni občini Novo mesto.

Znotraj partnerstva Lokalne akcijske skupine Dolenjska in Bela krajina so pri pripravi projekta sodelovale Mestna občina Novo mesto, Občina Mirna Peč, Občina Semič in Občina Črnomelj. S sredstvi v višini 97.132,84 evrov, ki predstavljajo 85 odstotkov celotne vrednosti projekta v višini 136.890,80 evrov, bo vsaka od občin postavila postajo za izposojo koles, opremljeno z električnimi in navadnimi kolesi.

Glavni poudarek v projektu je na sodelovanju lokalnih akcijskih skupin pri izvedbi skupnih aktivnosti. Gre za ambiciozno operacijo povezovanja na območju dvanajstih lokalnih akcijskih skupin in devetindvajset občin med severno in južno mejo države. Aktivnosti bodo nekaterim območjem prinesle edini kolektivni sistem množične mobilnosti, z digitalizacijo map, skupno aplikacijo ter aktivnostmi za integracijo z že obstoječimi sistemi v Sloveniji pa bo trajnostna električna mobilnost dostopna uporabnikom tudi na do sedaj spregledanih območij podeželja. S certificiranjem, izobraževanjem rabe električnih koles ter prenosom dobrih praks z drugih območij se bo zavedanje in ponudba za kolesarje na območju operacije dvignila na novo raven. Posledično se pričakuje povečanje trajnostnega kolesarskega turizma, nova delovna mesta in večja prepoznavnost območja.

Sodelovanje v tako velikem projektu, ki se bo izvajal od 15. oktobra 2020 do 30. novembra 2022, predstavlja velik izziv in priložnost za LAS Dolenjska in Bela krajina ter tudi za sodelujoče občine, tako z vidika večje prepoznavnosti območja kot tudi ustvarjanja novih povezav in nabiranja izkušenj.

 

nazaj