anton_olaj.jpg

Novo mesto obiskal dr. Anton Olaj, predsednik vladne delovne skupine za obravnavo romske problematike

datum: 01. 12. 2020

Novo mesto je včeraj obiskal državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve in predsednik vladne delovne skupine za obravnavo romske problematike dr. Anton Olaj, ki se je na delovnem srečanju na Rotovžu sestal z županom Gregorjem Macedonijem. Delovni obisk sta zaključila v Krajevni skupnosti Bučna vas, kjer sta se sestala s predstavniki Sveta krajevne skupnosti, ki so predstavili konkretno problematiko sobivanja z Romi.

Kot je za medije povedal državni sekretar Anton Olaj, se je na srečanju s predstavniki občine podrobneje seznanil s stanjem romske problematike v novomeškem okolju, sestanek pa označil za izredno konstruktiven: »Ljudje imajo ustavno pravico do varnosti, zato so vsa naša prizadevanja usmerjena v to smer. Konkreten cilj, ki smo si ga zadali je, da bi več romskih otrok obiskovalo vrtce in šole, ter da rezultate tega merimo z dejanskimi podatki. Naš drugi cilj je uprt v zagotovitev, da bi bilo sobivanje z romsko skupnostjo za občane znosnejše.«

Tega sporočila je bil najbolj vesel predstavnik krajevne skupnosti Bučna vas, Matic Vidic, ki je na srečanju povedal, da si sami želijo sprememb, pri čemer je zagotavljanje varnosti izpostavil kot prednostni klic na pomoč: »Zelo težko je, ker se krajani na dnevni ravni ukvarjamo s svojo varnostjo in varnostjo svojih najbližjih.« Pri tem je pohvalil sodelovanje z Mestno občino Novo mesto in Antonu Olaju predstavil težave, s katerimi se Krajevna skupnost Bučna vas sooča na dnevni ravni.

Župan Gregor Macedoni je po sestanku povedal nekaj ključnih sporočil včerajšnjega srečanja: »Vemo, da se na tem področju že veliko let pogovarjamo, zdaj pa je čas, da se od besed premaknemo k dejanjem. Pred nami so božično-novoletni prazniki, ki bodo najboljši pokazatelj premikov v morebitno pravo smer in predvsem, ali bo policija dejansko zagotovila varnost ljudi,« pri tem pa podaril, da so v ospredju predvsem sistemske rešitve na državnem nivoju: »Vesel sem, da s predstavniki ministrstva za notranje zadeve gledamo v isto smer, začrtani so premiki, pomembna pa bo dejanska realizacija v okviru obstoječe zakonodaje kot tudi spremembe zakonodaje na področju vzgoje in izobraževanja ter zaposlovanja in socialne politike; tudi na področjih pravosodja ter okolja in prostora je zagotovo še prostor za izboljšave.«

Po tem, ko je junija enajst županov iz regije z odprtim pismom predsedniku vlade opozorilo na težave pri integraciji romskega prebivalstva v JV delu Slovenije, je bila ustanovljena vladna delovna skupina za reševanje romske problematike s podskupinami na področjih vzgoje in izobraževanja, zaposlovanja in socialnih transferjev, kaznovalne politike ter urejanja prostora.

Kot je povedal predsednik vladne delovne skupine za romsko problematiko Anton Olaj, naj bi slednja do 15. decembra vladi predstavila prvi sklop predlogov sprememb na področju reševanja romske problematike, pri čemer je poudaril, da so ukrepi zastavljeni tako, da se rezultati predlogov delovnih skupin pokažejo v realnem času, torej čimprej, kot je to mogoče.

 

nazaj