IMG_1594__002_.jpg

Ob 50. obletnici partnerstva s Herceg Novim utrdili pot k turističnemu sodelovanju

datum: 21. 09. 2021

Od 16. do 19. septembra je bila na obisku v Novem mestu delegacija iz črnogorskega mesta Herceg Novi, s katerim novomeška občina obeležuje 50. obletnico partnerstva. Polstoletni jubilej smo slovesno obeležili na proslavi v Knjižnici Mirana Jarca, ki se je v Parku Rastoče knjige zaključila z odkritjem spomenika, posvečenega mestu Herceg Novi. Črnogorska delegacija si je v okviru tridnevnega obiska med drugim ogledala Olimpijski center Novo mesto in PZA v Portovalu, se predstavila na Tednu kultur, spoznala dejavnost podjetja Adria Mobil ter se seznanila s ključnimi razvojnimi projekti občine in lokalno turistično ponudbo.

Na osrednji slovesnosti v čast najdaljšemu sodelovanju Mestne občine Novo mesto s kakšnim od partnerskih mest sta župan Gregor Macedoni in predsednik Občine Herceg Novi Stevan Katić podpisala sporazum o sodelovanju na področju turizma. S tem sta občini okrepili že obstoječe sodelovanje pri evropskem projektu Culture Twinning – turizem partnerskih mest, katerega cilj je vzajemna turistična promocija. V okviru dogodka se je nadaljevalo tudi sodelovanje na področju kulture: predstavnik Hercegnovskega strip festivala Nebojša Mandić je za nastajajoči novomeški oddelek za strip direktorju Knjižnice Mirana Jarca Luki Blažiču poklonil strip »Gorski venec«, v kulturnem programu pa so s skupno točko nastopili novomeška moška vokalna skupina Deci in hercegnovska klapa Castel Nuovo. Uvodno točko slovesnosti je izvedel Mešani pevski zbor Pomlad, ki je – tako kot skupina Deci – leta 2019 v črnogorskem partnrskem mestu nastopil na jubilejnem 50. Prazniku mimoze.    

DSC_8693

DSC_8719

DSC_8751

Na srečanju na rotovžu sta se občinski delegaciji seznanili s ključnimi razvojnimi projekti obeh mest in izmenjali informacije o evropskih razpisih in projektih, pri katerih bi bilo možno učinkovito partnerstvo. Potencial za sodelovanje ima tudi Olimpijski center Novo mesto, ki je obiskovalce iz Črne gore navdušil s svojimi možnostmi za kolesarski in atletski trening. Herceg Novi kot mesto športa, ki se ponaša z največ olimpijci v Črni gori, sicer slovi kot prestolnica vaterpola, zato so bili črnogorski partnerji idealni sogovorniki za posredovanje svojih dolgoletnih izkušenj z upravljanjem z bazenom in delom z mladimi plavalci. V Češči vasi je gostom iz Herceg Novog, ki je turistično izjemno razvito obmorsko mesto ob vhodu v zaliv Boka Kotorska, svoje dejavnosti campinga in caravaninga predstavilo tudi podjetje Adria Mobil in jih seznanilo z veliko rastjo in potenciali  tovrstnega turizma.

Svojo turistično ponudbo s poudarkom na kombinaciji oddiha ob morju in aktivnih počitnic na planini Orjen sta Turistična organizacija Herceg Novi in Park prirode Orjen Novomeščanom predstavila na festivalu Teden kultur, kjer so mimoidoče navdušili tudi avtentična črnogorska kulinarika in risarji stripov Hercegnovskega strip festivala. Turistična ponudba Dolenjske je bila delegaciji iz partnerskega mesta predstavljena na srečanju z lokalnimi in regijskimi turističnimi ponudniki v Zavodu Novo mesto, na Otočcu pa so spoznali ponudbo Term Krka in na Trški gori gostoljubje Odprtih zidanic

IMG_1559

C1914.MP4.16_57_33_24.Still001

IMG_1594 (002)

Predsednik Občine Herceg Novi Stevan Katić je sodelovanje z Novim mestom označil kot zgled, kako bi morali sodelovati s partnerskim mestom, tako v smislu sodelovanja med lokalnimi oblastmi kot v smislu dialoga, zaupanja in razumevanja med prebivalci obeh mest, med katerimi že pet desetletij teče intenzivno sodelovanje na kulturnem, športnem, socialnem in izobraževalnem področju, v zadnjih letih vse bolj v okviru različnih evropskih projektov. Novomeščane so črnogorski partnerji navdušili s svojimi ambicioznimi investicijskimi načrti in že izvedenimi projekti  s katerimi je Herceg Novi v zadnjih nekaj letih pridobil več prestižnih letovišč, hotelov in marin ter številne infrastrukturne izboljšave za svoje občane in obiskovalce.     

Sporazum o partnerstvu med tedanjima Občino Novo mesto in Občino Herceg Novi sta leta 1971 sklenila predsednik Skupščine Občine Novo mesto Franci Kuhar in predsednik Občine Herceg Novi Petar Stijepčič, potem ko je bila pobuda o sklenitvi partnerstva podana na Stalni konferenci mest in občin Jugoslavije. Mesti je združil interes v zvezi z gradnjo novih šol – v Novem mestu so se v tistem času pripravljali na otvoritev Osnovne šole Grm – izmenjava izkušenj na področju šolstva pa je mesti zbližala do sklenitve partnerstva. Odlok o partnerstvu je novomeška občina sprejela na tedanji občinski praznik 29. oktobra 1971.      

 

Povezane novice

17. september

50. let partnerstva med Novim mestom in Herceg Novim

Včeraj smo na večerni slovesnosti praznovali 50. obletnico sodelovanja s partnerskim mestom Herceg Novi iz Črne gore. Na slovesnosti sta župan Gregor Macedoni in predsednik občine Herceg Novi Stevan...

več >

nazaj