DSC_1736.JPG

Športno rekreacijski park Novo mesto bo podprt s sodobnimi digitalnimi rešitvami

datum: 19. 01. 2023

Mestna občina Novo mesto je v torek, 17. januarja 2023, v Kulturnem centru Janeza Trdine izvedla srečanje z deležniki projekta Varcities, ki je usmerjen v razvoj inovativnih rešitev za zdravo življenje in dobro počutje v urbanih okoljih. Cilj pilotnega projekta v Novem mestu je revitalizacija območja v Češči vasi z novimi rekreacijskimi površinami v naravi ter razvoj ponudbe in storitev zdravega življenja ter rekreacije za ranljive ciljne skupine. Varcities je projekt financiran s strani Evropske unije preko programa Obzorja 2020 – Raziskave in inovacije.

Vodja projekta Varcities Peter Geršič je  izpostavil, da imamo na območju Češče vasi idealno okolje, ki omogoča preživljanje časa v naravi in izvajanje športnih aktivnosti na površinah, ki so obdane  z zelenjem in gozdom, kar je velika prednost v primerjavi z ostalimi mesti in na kar smo lahko ponosni.  Glavni namen Športno rekreacijskega parka v Češči vasi, ki bo vključeval motorični park, prostor za druženja in piknike, konjeniški center, večnamensko dvorano, pokriti bazen in  kamp,  je spodbujanje gibanja v naravi in zdravega načina življenja  in ne zgolj tekmovalno usmerjena vadba. 

Projekt Varcities ima močno digitalno komponento; informacijske tehnologije bodo podprle celotno delovanje parka.  Objekti športno rekreacijskega parka bodo upravljani prek skupne platforme, ki bo vključevala sistem za upravljanje komunikacije z uporabniki parka ter zbirala in upravljala podatke, zbrane s senzorji interneta stvari, nameščenimi v parku. Senzorji za sledenje in zaznavanje gibanja obiskovalcev bodo omogočali pregled nad upravljanjem pretoka ljudi. Javni zasloni, nameščeni v parku, bodo v realnem času  prikazovali podatke o klimatskih parametrih in kakovosti zraka v parku ter o programih in drugih aktivnostih, ki potekajo v parku. V izdelavi je centralna spletna stran s pregledom ponudbe, zasedenosti objektov in aktivnosti, ki potekajo v parku, s sistemom rezervacij za vse objekte  in s platformo za upravljanje podatkov in obiskovalcev. Vsi klubi in društva, ki bodo v parku izvajali aktivnosti, bodo predstavljeni na spletni strani in bodo imeli možnost, da se uporabniki prek rezervacijskega sistema vključijo v njihov program. V pripravi je tudi digitalni dvojček, digitalna kopija centra, kjer bodo vedoželjni  lahko s pomočjo avatarja raziskovali objekte v centru. Z GoNature igro za pametne telefone pa bodo obiskovalci spoznavali ponudbo in objekte športnega centra, zgodovino Novega mesta ter pridobili poučne informacije o Naturi 2000.

Na dogodku je bila predstavljena tudi Health & Wellbeing digitalna platforma, na kateri  bo prikazan trend gibanja, ki je posledica raznovrstnih športnih aktivnosti v parku. Predstavljena so bila tudi očala za obogateno resničnost HoloLens, ki omogočajo, da v realnem času prikazujemo resnične prizore z informacijami in navideznimi predmeti in smo z njima v interakciji. Udeleženci so preizkusili uporabo očal in bili presenečeni nad možnostjo prepletanja resničnega in virtualnega sveta.

HoloLens

Cilj projekta Varcities je najsodobnejšo tehnologijo uporabiti kot spodbudo in podporo gibanju in zdravemu način življenja v športno rekreacijskem parku v Češči vasi, ki bo deloval kot zaključena celota in kot sožitje narave, rekreativnih  in vrhunskih športnih objektov.

Mestna občina Novo mesto bo septembra letos  gostila srečanje vseh članic projekta.

nazaj