vodilna slika

Podod na sveto trojico

dne 25. 11. 2017, 07:00

Lokacija: Odhod s postajališča pri Tušu Novo mesto

SVETA TROJICA (1106 m)

Sveta Trojica (Lonica nad Pivko) je bila nekoč priljubljena božja pot. Cerkev, kamor so romali, je bila približno 200 let v razvalinah. Pred nekaj leti so cerkvico ponovno zgradili. Sveta Trojica slovi kot imenitno razgledišče. V dolini zagledamo Pivko, na SV Postojno. Med množico vrhov v bližnji in daljni okolici prepoznamo na JV Snežnik, na Z Vremščico. Na SZ se čez obzorje raztegne Nanos, na S Hrušica, na V pa valovijo gozdnati Javorniki.

ODHOD: s postajališča pri TUŠ – u ob 7. uri. Peljali se bomo mimo Ljubljane, pri Postojni bomo zapustili avtomobilsko cesto in se odpeljali do Slovenske vasi.

TURA: Označena planinska pot se med prvimi hišami odcepi od glavne vaške poti in krene po kolovozu navkreber. Za pašnikom zavijemo levo in nadaljujemo proti vzhodu. Hodimo naravnost proti vrhu Svete Trojice, ki se dviga nad nami. Obidemo presihajoče Petelinje jezero. (Ker je bilo zadnje čase v tistih krajih veliko padavin, utegne biti pogled na jezero nepozaben.). Nato hodimo nekaj časa med smrečjem, nato pa med razvejanimi bukvami. Kmalu se nam spet odpre pogled na goličavo, po kateri prisopihamo po približno 15 minutah do cerkvice, ki so jo ponovno zgradili pred nekaj leti. (Opisano pot bomo prehodili v dveh urah.).

Po krajšem počitku in nepozabnem razgledu se bomo vračali po markirani poti proti Trnju ( blizu Pivke), kjer nas bo čakal avtobus. (Povratek z vrha je dolg uro in pol.).

Pot je lahka in primerna tudi za družine.

POVRATEK: V Novo mesto se bomo vrnili okoli 17. ure.

OPREMA: Potrebovali bomo dobro obutev – visok čevelj in topla oblačilu. (Na vrhu je v jesenskem času pogosto vetrovno.). Priporočamo tudi pohodne palice.

HRAN IN PIJAČA: iz nahrbtnika

CENA: otroci 10 evrov, odrasli 15 evrov. Družine imajo pri ceni popust.

PRIJAVE IN INFORMACIJE: najkasneje do srede 22. novembra v društveni pisarni, pri mentorjih na šolah in na telefon: 041-674-226 Jože in na elektronski naslov pd.krka.nm@gmail.com

VODENJE: vodniki PD Krka Novo mesto, vodji pa bova Mladen Živkovič in Jože Perše

Pojdimo skupaj varno v gore!

Za PD Krka Novo mesto pripravil Jože Perše.

nazaj
<okt november 2017 dec>
po to sr če pe so ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   

prikaži vse dogodke