san-salvador-77.jpg

Četrtkovo srečanje Univerze za starejše RIC: Potopisno predavanje o Centralni Ameriki

datum: 21. 05. 2021

Na tokratnem srečanju se je članom Univerze za starejše predstavila Klara Avsenik Žagar, fotografinja, blogerka, kuharica, popotnica in po izobrazbi psihologinja. Njeno predavanje o Mehiki jeseni 2019, ko je članom obljubila še druge poti, jih je navdušilo, saj potuje na poseben način. Svoje potepanje po svetu je začela v Indiji in spoznala 55 držav. Njene poti so drugačne. Z nahrbtnikom išče zanimive poti dežel, njene zanimivosti spoznava z druženjem z domačini, svoje bivanje si zasluži s fotografiranjem in spletnimi stranmi, ko obvešča o tem po spletu.

20210513_094438

Kot je zapisala Lizika Vardijan, članica Univerze za starejše pri RIC-u Novo mesto, je Klara januarja 2020 odpotovala v Gvatemalo. Za bivanje v hostlu je fotografirala. Spoznavala je nove ljudi. Ker je v deželi vedno toplo in cenovno ugodno, se vanjo vseljujejo starejši Američani in uživajo in s prostovoljstvom pomagajo ljudem. Zanimive so bile hiše v naravi "off the grid" - primerne za sonaravno bivanje. Spoznala je posebno skupnost  potomcev  sužnjev. Še vedno je afriška glasba in ples v njihovi krvi. Kljub oceanu in lepim plažam kopanje ni bilo mogoče, ker je morje  divje.

O Salvadorju je slišala same negativne stvari. Kljub temu je sedla na avtobus in prispela v deželo odprtih, prijaznih ljudi. San Salvador, glavno mesto, pa urejeno in čisto. Pestra hrana, tropska ponudba sadja sta jo navdušili, saj je to njen izziv v ustvarjanju dobrih jedilnikov.

Honduras je naslednja dežela. Posebna pa je bila Valle de Angeles, dolina  angelov. Tu je dobila dobro ponudbo za bivanje in pomoč in uživanje. Pomagala je na posebni turistični točki, kamor se iz mesta umaknejo premožnejši in uživajo v čistem in lepem okolju. Takrat pa je tudi njih zadela epidemija in začela se je akcija, kako priti domov. Kar dva meseca je preživela v karanteni v tuji deželi in doživljala tudi težke trenutke. Po stresnih poskusih se je 15. maja vrnila domov. Še dolgo o tem ni mogla deliti svojih izkušenj. Po enem letu pa je vsa polna energije, navdušenja vse to delila z nami in nas razveselila, napolnila z upanjem in srečo. Še veliko nam ima povedati in mi jo bomo radi poslušali. Veselimo se naslednjih srečanj in druženj z njo.

quetzaltenango-30

santa-ana-18

quetzaltenango-78

20210513_100420

san-salvador-72

sinrumbo-61

Fotografije: Anita Jakše, vodja Univerze za starejše in arhiv Klare Avsenik Žagar.

logo_us

nazaj