_DSC0198.jpg

S pomočjo evropskih sredstev do urejene kolesarske povezave med Novim mestom in Stražo

datum: 05. 07. 2021

Evropski sklad za regionalni razvoj, Republika Slovenija, Mestna občina Novo mesto in Občina Straža bodo zagotovile sredstva v vrednosti 3,8 milijona evrov za novo kolesarsko povezavo med Novim mestom in Stražo. S pomočjo 1,5 milijona evrov nepovratnih evropskih sredstev bo od glavne avtobusne postaje Novo mesto do centra Straže vzpostavljena 10,8 km dolga kolesarska steza, ki bo izdatno pripomogla k spodbujanju trajnostne mobilnosti na širšem območju Novega mesta. Gradnja določenih odsekov se je že izvedla, nadaljnje urejanje kolesarske povezave pa se pričakuje v januarju 2022, predviden zaključek del je v maju 2023.

Kolesarska povezava Novo mesto – Straža bo financirana iz nepovratnih evropskih sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, sredstev Republike Slovenije in občinskih proračunov Mestne občine Novo mesto in Občine Straža. Evropski sklad za regionalni razvoj bo zagotovil 1,5 milijona evrov, Republika Slovenija 390 tisoč evrov, preostanek pa bosta krili občini. Mestna občina Novo mesto bo tako prispevala 172 tisoč evrov, občina Straža pa 1,73 milijona evrov.

Zgrajenih bo 2,5 km kolesarskih površin v Mestni občini Novo mesto in 6 km kolesarskih površin v Občini Straža, kar skupno predstavlja 8,5 km novih kolesarskih povezav, ki se bodo navezale na že obstoječe ceste. Na obstoječih cestah se bo začrtalo 1,2 km kolesarskih povezav, s čimer bo nova zvezna kolesarska povezava med Novim mestom in Stražo v skupni dolžini merila 10,8 km. Potekala bo od križišča pri avtobusni postaji Novo mesto, ob regionalni cesti Straža-Novo mesto (Topliška cesta), mimo pokopališča Srebrniče do Volavč po gozdni poti in nato naprej na relaciji Volavče-Loke-Hruševec. Nadaljevala se bo ob trasi lokalne ceste Zalog-Straža, zaključila pa se bo v centru Straže pri priključku Ulice Pod Srobotnikom. Dodatno se bo uredila tudi nova kolesarska steza ob javni poti v smeri Dolenje Straže.

Pregledna_situacija-NM-Straža

Glavni cilji investicije so izboljšanje mobilnosti in dostopnosti, povečanje prometne varnosti za kolesarje, povečanje dnevnih migracij s kolesom, izboljšanje pogojev za bivanje v primestnem naselju, vplivanje na spreminjanje potovalnih navad občanov, spodbujanje kolesarjenja kot alternative osebnemu avtomobilskemu prometu, vplivanje na povečanje deleža kolesarjenja v mestnih in primestnih potovanjih, izboljšanje kakovosti zraka (zmanjšanje emisij C02 iz osebnega avtomobilskega prometa, zmanjšanje onesnaževanja z delci PM10 in posledično pozitiven vpliv na podnebne spremembe), pozitivno vplivati na zdrav način življenja občanov, izboljšanje podobe občin in regije in izboljšanje regijske povezanosti in celovitosti.

nazaj