tr__ka_gora_invalidi__2___Medium_.JPG

Gibalno ovirani gore osvajajo – osvojili so tudi Trško goro

datum: 07. 07. 2021

Planinska zveza Slovenije v okviru odbora Planinstvo za invalide že nekaj let organizira pohode, srečanja, druženja in druge oblike gibanja in dela v naravi. V duhu inkluzije oziroma vključevanja ljudi s posebnimi potrebami v svoje dejavnosti. Delo tega odbora so podrobneje prvič spoznali pred tremi leti v projektu ''Gluhi strežejo v planinskih kočah'', kasneje pa so bili kot lokalni organizatorji vključeni v še nekaj podobnih projektov.

Po lanskoletnem zatišju je letos močno zaživelo povezovanje posameznikov in organizacij. Planinsko društvo Krka Novo mesto je 7.6.2021 kot lokalni izvajalec v projektu ''Gibalno ovirani gore osvajajo'' organiziralo pohod na Trško goro z druženjem.

Na zbirališču pri Kmetijski šoli Grm na Bajnofu se je zbralo okrog 100 udeležencev skupaj s spremljevalci. Naši prošnji za pomoč pri spremstvu udeležencev se je odzvalo 11 dijakov 2. letnika programa Naravovarstveni tehnik. Vsi spremljevalci so se predstavili v ličnih majicah in si nadeli ''pripomoček ob znojenju'' (baf). Oboje je prispevala Krka, d.d Novo mesto.

Gibalno manj ovirani udeleženci so se povzpeli po Slakovi oz. Trdinovi poti, druga skupina pa je šla večji del po markirani poti, del pa po asfaltni cesti, ki je bistveno olajšala hojo oz. vožnjo vozičkov. Tik pod vrhom sta se obe skupini srečali in skupaj nadaljevali pot do cerkvice. Pod košato lipo, ki je nudila hladno zavetje, je botra Jožefina, predsednica društva Trškogorsko srce, izrekla dobrodošlico. Predstavila je Trško goro z vsemi značilnostmi in podarila simbol društva, pleteno srce, ki ga je spekla prav za to srečanje. Pogled v dolino, vse do obronkov Roga in Gorjancev, je mnoge očaral. Pripekajoče sonce je kar klicalo po okrepčilu in še kako prav je bila dobrodošla ustekleničena voda, ki jo je tudi podarila Krka d.d. Novo mesto.

trška gora invalidi (3) (Medium)

Mnogi so se v dolino vrnili mimo Slakove zidanice in zidanice Verček, kjer se je lastnica poslovila od udeležencev s ''pušelšankom''. Ob pokušini dobre trškogorske kapljice je še kako prijal košček okusne domače pehtranove in skutine  potice.

Ob vrnitvi na Sevno so udeleženci pomalicali okusno mesno zelenjavno juho in se posladkali s krofom. Zraven je prijal domač jabolčni sok.

trška gora invalidi (9) (Medium)

Kot je zapisal A. Murgelj, so člani in posamezniki iz Medobčinskega društva invalidov Novo mesto, Društva oseb z izgubo sluha Dolenjske in Bele krajine, Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Novo mesto ter članov VDC Šmihel in Bršljin z navdušenjem razpravljali o podobnem srečanju, ki bi ga organizirali vsaj enkrat letno. Najbrž je ob edinstveni izkušnji nastalo veliko zanimivih zgodb, ki si jih bodo udeleženci pohoda še dolgo pripovedovali.    

trška gora invalidi (6) (Medium)

Foto: A. Bartolj Bele, A. Murgelj      

nazaj