novo-mesto-short-26_08_2021-11.jpg

Zaključek festivala Novo mesto short s podelitvijo nagrade za najboljšo kratko zgodbo

datum: 30. 08. 2021

Že peto leto zapored je v Novem mestu potekal festival pripovedovanja in kratke zgodbe Novo mesto short, ki je tudi letos gostil izjemne pisatelje, pripovedovalce, literarne kritike in tudi glasbenike. Založba Goga, ki je producent festivala, je na letošnjem Novo mesto short premikala meje, zato tudi naslov NI MEJA JE.

novo-mesto-short-2021-jedrt

Tako je župan Gregor Macedoni v nagovoru poudaril, da besedna zveza NI MEJA JE vznemirja in napeljuje k premisleku o mejah, ki si jih sami postavljamo v glavah in tistih, ki nam jih drugi postavljajo v realnem zunanjem svetu. »Verjetno se vsi vse življenje soočamo z mejami, jih bolj ali manj uspešno premagujemo. Zato so knjige, kratke zgodbe, romani in poezija, pogovori z avtorji literarnih del, vir navdiha, ki nam nastavljajo ogledala in nas spodbujajo k razmišljanju o sebi in svetu. Takšna sta bila prejšnja dva večera, takšen je bil tudi pogovorni večer z nominiranci.«

novo-mesto-short-2021-župan,2

Provokativni in izjemni gostje ter štirje nominiranci kratkih zgodb so na Glavnem trgu od srede, 25. avgusta, do sobote, 28. avgusta, ustvarjali prijetno vzdušje, ki je napeljevalo tako nastopajoče kot publiko k razmisleku, duhovitim komentarjem in tudi k užitkom ob poslušanju odličnih glasbenikov. Letošnji gostje prvih dveh pripovedovalskih in pogovornih večerov so bili Ivana Djilas, Vlado Kreslin, Maida Džinić Poljak, Goran Vojnović, dr. Aljoša Pužar, dr. Neža Čebron Lipovec, Tanja Stupar Trifunović, Andrej Šter, Irena Urbič (moderatorka), Nora Verde in Iztok Mlakar. 

novo-mesto-short-2021-katalena

Vrhunec festivala je vsako leto podelitev nagrade Novo mesto za najboljšo kratko zgodbo, ki je potekal v petek, 27. avgusta, na terasi Knjigarne Goga. Med nominiranci so bili Carlos Pascual (Nezakonita melanholija), Marko Golja (Prepozno, pozneje), Anja Mugerli (Čebelja družina) in Agata Tomažič (Nož v ustih). Letošnja žirija v sestavi Matej Bogataj, Robert Kuret, Žiga Rus in Silvija Žnidar (predsednica) ni imela lahke naloge, saj je obravnavala več kot šestdeset zbirk kratkih zgodb in je med njimi morala izbrati štiri najboljše. Člani žirije so prvič uvrstili tudi avtorje in avtorice, ki so rojeni drugje, živijo in ustvarjajo pa v Sloveniji. Tako je med nominiranci pristal tudi Carlos Pascual, ki je prejemnik letošnje nagrade. V obrazložitvi so člani žirije med drugim zapisali: »…Zbirka se tako s pripovedovanjem z distance uspe izogniti pretirani psihološki in moralni analizi, odpove se sodbam, preprosto pripoveduje izseke iz realnosti, življenja….Nezakonito melanholijo tako zaznamuje vešč pripovedni slog, za katerega je poleg avtorja zaslužna tudi prevajalka Mojca Medvedšek.«

Župan Gregor Macedoni je Carlosu Pascualu izročil Nagrado Novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb. Večer je zaokrožila izvrstna glasbena skupina Katalena.

novo-mesto-short-2021-nagrada

V zanimivem pogovoru na sobotnem zajtrku se je z nagrajencem Carlosom Pascualom pogovarjala Carmen L. Oven, s katerim sta se sprehodila skozi zgodbe objavljene v nagrajeni knjigi Nezakonita melanholija, ki temeljijo na resničnih dogodkih avtorjevega življenja. Carlosove zgodbe so polne dramatičnih zapletov, spominov na življenje v Mehiki, na prijatelje, na svet kriminala, nasilja in umorov. Vendar, temačnost teh svetov prežema upanje in melanholija, ki ga vodijo v odkrivanje novih svetov. Nezakonita melanholija je prva od treh načrtovanih knjig nastajajočega književnega triptiha, ki jo Pascual poimenuje življenje v kronikah. Carlos Pascual je po rodu Mehičan, ki živi v Slovenije že deset let in kot je sam rekel: »Med Mehiko in Slovenijo se je zgodila Mojca,« ki je njegova življenjska sopotnica, prevajalka in urednica. Že prva knjiga triptiha je nagrajena, zato verjamemo, da bosta naslednji dve prav tako izjemen potencial za nova priznanja ali nagrade.

novo-mesto-short-2021-nominiranci

Avtorica fotografij: Ema Koncilija

nazaj