zemljevid krajevnih skupnosti

Aktivnosti za omejitev širjenja korona virusa SARS-CoV-2

datum: 01. 12. 2021

Pobuda za izvedbo cepljenja na terenu, aktivnosti za omejitev širjenja korona virusa SARS-CoV-2

  Mestna občina Novo mesto  Štab Civilne zaščite    ZADEVA: Izvedba cepljenja na terenu    Uprava za zaščito in reševanje Republike Slovenije je v sklopu aktivnosti za omejitev širjenja korona virusa SARS-CoV-2, aktivirala enote za izvajanje cepljenja proti bolezni Covid-19 na terenu.  Na sestanku operativnega Štaba civilne zaščite Mestne občine Novo mesto smo v dogovoru z Zdravstvenim domom Novo mesto sprejeli odločitev, da tudi na območju naše občine zagotovimo cepljenje po krajevnih skupnostih. Republiška zdravstvena mobilna enota bo cepljenje izvajala ob dogovorjenem terminu in v prostorih, ki jih zagotovi krajevna skupnost. Zaradi lažje organizacije in učinkovite izvedbe vas naprošamo, da obvestilo posredujete med občanke in občane vaše krajevne skupnosti ter nam do 10. 12. 2021, na elektronski naslov klara.golic@novomesto.si, sporočite okvirno število zainteresiranih občanov za cepljenje. K temu dopisu prilagamo še strokovno gradivo o pomembnosti upoštevanja preventivnih ukrepov in vas naprošamo, da le-tega delite preko razglasnih kanalov (lokalni časopisi, družabna omrežja, spletne strani itd.), ki jih v vaši krajevni skupnosti uporabljate.  Za vse dodatne informacije se lahko obrnete na Strokovno sodelavko za civilno zaščito, Klaro Golič, na elektronski naslov klara.qolic@novomesto.si.  S spoštovanjem, 

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Mestne občine Novo mesto

Gregor Blažič 


Spoštovanje in upoštevanje preventivnih varnostnih ukrepov je ključno v boju z virusom SARS-CoV-2. Da bi dosegli čim višjo in kar se da učinkovito zaščito pa je pomembno, da spoštujemo več preventivnih ukrepov, saj uporaba enega samega prinaša številne pomanjkljivosti, s tem pa se povečuje možnost okužbe oziroma širjenja virusa. 

Preventivne varnostne ukrepe si lahko predstavljamo kot rezine švicarskega (luknjičastega) sira. V kolikor upoštevamo le en ukrep (ena rezina sira), npr. nošenje obraznih mask, obstaja velika verjetnost, da le-ta ne bo zadoščal v boju proti virusu. Če pa hkrati spoštujemo še ostale preventivne ukrepe, se možnost za okužbo oziroma širjenje korona virusa močno zmanjša.  Kot je razvidno iz slike, se odgovornost izvajanja in spoštovanja preventivnih ukrepov deli na osebno in družbeno odgovornost.

Ključni ukrepi osebne odgovornosti zajemajo:

 • vzdrževanje medsebojne razdalje,
 • samoizolacija ob pojavu prvih bolezenskih ali prehladnih znakov,
 • uporaba zaščitne (obrazne) maske,
 • upoštevanje in strogo spoštovanje higiene rok in kašlja,
 • nedotikanje obraza (predvsem okoli ust, oči in nosu),
 • čim krajše zadrževanje v gneči.

Kot ukrepe družbene odgovornosti pa lahko opredelimo: 

 • dosledno upoštevanje ukrepa hitrega testiranja,
 • prezračevanje prostorov,
 • finančna in strokovna pomoč stroke in vlade,
 • sledenje vladnim sporočilom in ukrepom,
 • spoštovanje ukrepa karantene in izolacije,  cepljenje.

Le z dosledno uporabo in  spoštovanjem preventivnih ukrepov bomo lahko zajezili širjenje koronavirusa in s tem pripomogli k čimprejšnji normalizaciji zdravstvenega stanja.

Ostanimo zdravi!

Štab civilne zaščite Mestne občine Novo mesto

 

novice

16. september, KS Podgrad

Zapisnik 13. seje Sveta KS Podgrad

Zapisnik 13. seje Sveta KS Podgrad, ki je potekala 5.9.2022

več >

29. avgust, KS Podgrad

Vabilo na 13. sejo Sveta KS Podgrad

Vabilo na 13. sejo Sveta KS Podgrad, ki bo v ponedeljek, 5.9.2022

več >

28. avgust, KS Podgrad

Zapisnik 12. seje Sveta KS Podgrad

Zapisnik 12. seje Sveta KS Podgrad z datumom 30.5.2022

več >

28. maj, KS Podgrad

Akcija barvanja šolske ograje

Uspešna akcija je bila izpeljana na pobudo KS Podgrad in vodstva POŠ Podgrad.

več >

27. maj, KS Podgrad

Vabilo na 12. sejo Sveta KS Podgrad

Vabilo za 12. sejo sveta KS Podgrad, ki bo v ponedeljek, 30. 5. 2022 ob 19.00 na sedežu KS v prostorih Gasilskega doma, Podgrad 38.

več >

24. marec, KS Podgrad

Čistilna akcija Očistimo sosesko

V soboto, 26. marca 2022, bo po krajevnih skupnostih Mestne občine Novo mesto stekla čistilna akcija Očistimo sosesko. K sodelovanju smo vabljene vse krajevne skupnosti z namenom, da tudi letos poskrbimo za urejeno sosesko, parke in sprehajalne poti, občani pa s skupnimi močmi pripomoremo k urejeni okolici.

več >

08. marec, KS Podgrad

Zapisnik 11. seje Sveta KS Podgrad

Zapisnik 11. seje Sveta KS Podgrad, ki je bila 24.2.2022

več >

19. februar, KS Podgrad

Vabilo na 11. sejo Sveta KS Podgrad

Vabilo na 11. sejo Sveta KS Podgrad, ki bo v četrtek, 24.2.2022, ob 18.00

več >

17. januar, KS Podgrad

Ustanovitev društva Mehovo

Društvo Mehovo je bilo ustanovljeno 8. decembra 2021 v okviru krajevne skupnosti Podgrad. Društvo je bilo ustanovljeno z namenom povezovanja prebivalcev ob uresničevanju skupnih interesov s ciljem izboljšanja kvalitete življenja in življenjskega okolja. Predsednik društva je Marjan Erpe. Podpredsednica društva Ana Tisov je poslala krajanom ...

več >

24. december, KS Podgrad

Voščilnica krajanom KS Podgrad

NAJ BO NOVO LETO: Leto upov in pričakovanj, novosti in sprememb, velikih dogodkov in novih začetkov. Naj se Vam izpolnijo vsa pričakovanja, naj bodo začetki prijetni, naj jih bo čim več in naj Vam prinesejo mnogo osebnega zadovoljstva.

več >