vodilna slika

Gradnja širokopasovnega optičnega telekomunikacijskega omrežja v Novem mestu

datum: 23. 01. 2007

Optično omrežje bo najsodobnejše telekomunikacijsko omrežje.

Optično omrežje, ki ga bo ptujsko podjetje Gratel v letu dni vzpostavilo v Novem mestu, bo najsodobnejše telekomunikacijsko omrežje, preko katerega bodo lahko uporabniki koristili bistveno kakovostnejše telekomunikacijske storitve po občutno nižjih cenah. Omrežja in napeljave obstoječih ponudnikov bodo ostala, optično omrežje pa bo občanom in podjetjem ponujalo le dodatno, alternativno izbiro. Novo omrežje bo v Sloveniji zaradi svoje visoke zmogljivosti in novih vsebin v prihodnje formiralo celotno ponudbo na trgu telekomunikacij. Gratel ga gradi v javno korist, da bi po dostopnih cenah zagotovil širokopasovni dostop čim večjemu številu uporabnikov. Storitve, ki jih boste po končani izgradnji uporabniki lahko naročili, obsegajo najhitrejši možni prenos praktično neomejene količine podatkov prek interneta (IP) (od 100 Mb/s do 1 Gb/s), IP televizijo (hkratno spremljanje 150 digitalnih televizijskih programov, tudi v najkakovostnejšem formatu - HDTV), raznolike aplikacije govorne in video telefonije prek spleta (VoIP) in še številne nove in zanimive prihajajoče multimedijske vsebine prek interneta.

Za uporabnike je še posebej pomembno, da optika poleg velikih hitrosti in novih zanimivih vsebin dodatno zagotavlja občutno nižje cene prihajajočih storitev. Uporabnikom gradnje tudi ni potrebno sofinancirati. Pred samo gradnjo morajo občani podpisati soglasje, ki so jih v mestu postopoma pobirali Gratelovi predstavniki. Stroške izvedbe priključkov do gospodinjstev prav tako nosi investitor, uporabniki pa bodo - če bodo to želeli- po vzpostavitvi omrežja storitve pri ponudniku lahko naročali v želenem obsegu in brez časovne vezave.

Optična povezava do doma (»FFTH - Fiber to the home«) je zato ključna za vzpostavitev razvejane optične mreže. Gratel mora za povezavo do individualnih uporabnikov omrežja vzpostaviti ustrezne priključke z optične centrale na interno hišno napeljavo, ki se v stanovanjskih blokih običajno vzpostavi z omarico v kletnih ali pritličnih prostorih. Do posameznih stanovanj tako investitor pripelje optična vlakna prek horizontalnih in vertikalnih vodov brezplačno, priključke do naročnika pa izvede pred njegovo vključitvijo v samo omrežje – takrat, ko se uporabnik za to odloči.

Kako Gratel izvaja gradnjo optičnega omrežja? Gradnja poteka z najsodobnejšo tehnologijo, ki je hitra in primerna prav za urbana središča. Trenčer dnevno položi povprečno 150 m cevi, tako da izkoplje ''mini jarek'' globine 40 cm in širine 13 cm, vanj položi 6 PHD cevi in jih takoj zalije z betonsko mešanico. Stroj hkrati izkopani material sproti vsesava, deponij ni in promet lahko poteka neovirano. Na površinah ostaja barva od zakoličb komunalnih vodov, ki pa v približno 60 dneh izgine. Asfaltiranje zgornjega sloja na cestiščih ali pločnikih se zaradi sušenja betona lahko izvaja šele po 30 dneh. V Novem mestu je Gratel za preplastitev cestišč in pločnikov za območje celega mesta sklenil pogodbo z novomeškim podjetjem CGP d.d.

V Novem mestu je Gratel za vzpostavitev glavne trase optičnega omrežja začel izvajati pripravljalna dela že v lanskem juniju, gradnja omrežja pa se je začela v avgustu. Mesto je za gradnjo omrežja razdeljeno na 4 območja, v katerih polaga glavne trase, izvaja priključke do objektov ter v objekte namešča notranje inštalacije.

Območje 1: Recljev hrib in Kandija

Območje 2: Drska Brod in ulica Slavka Gruma do železniške proge

Območje 3: Bršljin

Območje 4: Mestne njive

V letu 2006 je Gratel zgradil trase, odcepe in priključke do objektov na naslednjih ulicah:

10. avgusta je začel polagati glavno traso omrežja na območju Mestnih njiv, na Seidlovi ulici, v Plavi laguni ter na Koštialovi in Cankarjevi ulici, kasneje pa nadaljeval po Ljubljanski ulici v smeri Bršljina ter na področju BTC-ja. V septembru so zaključili glavne trase na področju Kandija, Grma in na ulici Slavka Gruma ter na področju Drska-Brod, zatem pa oktobra začeli z gradnjo glavne trase na Cesarjevi ulici, Šegovi in Drski. Vzporedno so na teh območjih izvajali notranje inštalacije po objektih ter v omrežje priključevali bloke in individualne hiše, v prvi polovici novembra pa večino teh cest in ulic tudi že asfaltirali. V novembru so asfaltirali še Recljev hrib, Seidlovo in Koštialovo ulico, Mestne njive, Ulico talcev, Jerebovo in tudi Ljubljansko ulico, izvedli priključke do vseh stanovanjskih blokov na območju Drske, Slavka Gruma in Šegove ulice ter izvedli priklope do individualnih hiš in asfaltirali vse trase okoli blokov in glavne ulice. V decembru so zaključili s priklopi hiš na ulici Ilke Vaštetove in Milana Majcna, na Paderšičevi, Trdinovi, Valantičevi ulici ter v Plavi laguni in na območju Bršljina. Vse ulice, kjer so v letu 2006 polagali omrežje, so asfaltirane. V večstanovanjskih objektih so vzporedno pospešeno izvajali instalacijska dela.

Vsem občanom Novega mesta se Gratel ob tej priložnosti zahvaljuje za potrpežljivost in se opravičuje za morebitne neprijetnosti, ki ste jih deležni zaradi gradnje optičnega omrežja.

Vaša vprašanja v zvezi z gradnjo lahko naslovite na njihov spletni naslov gratel.kranj@siol.net ali pa jih za podrobnejše informacije pokličete po telefonu 04/251-99-10.

Za več informacij o gradnji omrežja v Sloveniji poglejte še na spletno stran: http://www.gratel.si


nazaj