vodilna slika

Promet v Mestni občini Novo mesto

 

  • V Mestni občini Novo mesto je na voljo mestni potniški promet v Novem mestu z rednimi linijami, obiskovalcem in prebivalcem pa omogočamo parkiranje na parkiriščih na številnih lokacijah v Novem mestu, turistom pa tudi postajališče za avtodome v bližnjem Portovalu.
  • Obiskovalcem mestnega središča je na voljo brezplačni prevoz z električnim minibusom na klic Leon, ki je prejel ime po znamenitem Leonu Štuklju.
  • Občanom sta na voljo na klic in brezplačno vožnjo tudi dva avtomobila po imenu Rudi, ki sta namenjena za starejše prebivalstvo.
  • Na voljo je tudi sistem za izposojo koles GoNm, vzpostavljamo tudi sistem za izposojo električnih avtomobilov. 

 

1 2
3 4
5 6
Kopija izdelka kolesarjem prijazno Novo mesto

 

Trajnostni razvoj eden od ključnih vodil MoNm

Izhodiščne usmeritve Mestne občine Novo mesto, ki se navezujejo na trajnostni razvoj, smo določili s strateškima dokumentoma Trajnostna urbana strategija in Celostna prometna strategija.

Pri razvoju prometa sledimo vodilu Lahkotna mobilnost v službi ljudi.

Zavedamo se, da nas do uresničitve vizije čakajo še številni izzivi, a celostno in trajnostno prometno načrtovanje je postalo eden izmed osrednjih stebrov naših prizadevanj.

Kolesarske in peš povezave povezujemo v zaključene enote, nekatere ceste smo namenili kolesarjem in pešcem, načrtovana prenova mestnega jedra predvideva občutno zmanjšanje tranzitnega prometa v tem delu mestu, ozaveščanje občanov pa poteka tudi s številnimi mehkejšimi ukrepi, kot je okoljevarstvena kampanja Vse se vrača, certifikat Kolesarju prijazen in v slovenskem merilu zelo uspešna izvedba Pešbusa.

GPS sledi kolesarskih poti in pešpoti Novega mesta ter Dolenjske