vodilna slika

Predstavitev Novega mesta v projektu Entente Florale Europe

datum: 03. 08. 2007

Lepo mesto, a kljub temu tudi nekaj smernic za prihodnost.

Včeraj, 2.8.2007, je 12-članska mednarodna žirija združenja Entente Florale Europe pod vodstvom predsednice žirije Monike Hetsch ocenjevala Novo mesto, ki kandidira za laskavi naziv najbolj urejeno evropsko mesto v kategoriji srednje velikih mest. Poleg Novega mesta žirija ocenjuje še mesta Münster (Nemčija), Mechelen (Belgija), Biograd (Hrvaška), Shrewsbury (Velika Britanija), Nancy (Francija), Amersfoort (Nizozemska), Eger (Madžarska), Killarney (Irska), Omegna (Italija) in Tabor (R Češka). Žirija, ki v splošnem ocenjuje kakovost življenja v mestu ter odnos lokalne skupnosti do okolja, je v svoji oceni izpostavila dobre primere ureditve mesta, a hkrati županu predlagala še intenzivnejše in inovativnejše pristope pri urejanju mestnega okolja.

 

Mednarodna komisija je v Novo mesto prispela v sredo zvečer, včerajšnji dan pa je bil namenjen ogledu in ocenjevanju trase, ki jo vsako mesto določi vnaprej. Žiranti so se sprva srečali z županom Alojzijem Muhičem, podžupanoma Ivanom Grillom in Rafkom Križmanom ter direktorji podjetij Komunala - Bojanom Kekcem, Acer - Suzano Simič in Cerod - Francem Klobučarjem. Ti so skladno z zahtevami žirije predstavili strategijo ravnanja z odpadki v občini, oskrbo z vodo in projekt urejanja zelenih površin na območju mesta. Žirija si je še ogledala frančiškansko knjižnico ter vrt, Dolenjski muzej in muzejske vrtove, stolno cerkev in kripto, del mestnega obzidja, Novi trg, območje Upravne enote Novo mesto, Visoko šolo za upravljanje in poslovanje ter Kulturni center Janeza Trdine, nato pa se seznanila še z zgodovino izkopavanj na Marofu. Po kosilu na splavu na reki Krki so si žiranti ogledali še športne objekte na Portovalu, OŠ Drska, pokopališče Srebrniče, Krko d.d. ter posestvo Kmetijske šole Grm.

Ob koncu ogleda so se žiranti sestali na zaprtem sestanku ter nato še z županom in predstavniki Novega mesta. V svojih ugotovitvah so pohvalili urejenost brežin reke Krke, prav tako so bili navdušeni nad urejenostjo srebrniškega pokopališča. Kot pozitivnega so ocenili tudi odnos podjetja Krka d.d. do varstva okolja ter urejenost obeh šol.

Žiranti so županu priporočili, naj se mesto loti načrtnega in sistematičnega urejanja površin skladno s programom Vivaldi. Predlagali so tudi, da vse vzgojno-izobraževalne ustanove v svoje programe vključijo ekološke vsebine. Pograjali so videz novomeške avtobusne postaje ter priporočili, da mesto vloži še več naporov v oživljanje starega mestnega jedra.

 

Končna ocena bo znana na zaključni slovesnosti, ki bo od 20. do 23. septembra letos v mestu Harrogate v Veliki Britaniji.

 


nazaj