vodilna slika

Novomeška delegacija na obisku v Bihaču

datum: 07. 09. 2007

Novo mesto se je predstavilo na sejmu ter sodelovalo na delovnih pogovorih.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in direktor občinske uprave mag. Sašo Murtič sta se pretekli konec tedna s predstavniki mestne občine, obrtne zbornice, srednjih šol Šolskega centra Novo mesto, kmetijske šole ter predstavniki URS Novo mesto udeležila otvoritve sejma EKO BIS 2007 v Bihaču. Hkrati so obisk izkoristili za delovne pogovore o dosedanjem, predvsem pa prihodnjem sodelovanju med občinama.

Novomeška delegacija je prvi dan obiska sodelovala na mednarodni konferenci o tretji razvojni osi, ki se nanaša na izgradnjo avtoceste od Avstrije, preko Slovenije in Hrvaške v smeri Bihača in naprej. V predstavitvi sta sodelovala tudi župana obeh prijateljskih občin ter predstavniki Županije Karlovac in predstavniki vlade Unskosanskega kantona. Po uvodnem govoru novomeškega župana je slovenski del osi predstavil pooblaščenec Ministrstva za promet Radovan Nikič (ACER Novo mesto). Predstavniki občine Bihač so se zahvalili za izčrpno predstavitev in podporo pri pripravi idejnih projektov za bodočo avtocesto proti Bihaču.

Župan se je srečal tudi s predsednikom predsedstva Republike BiH Ivom Komšičem, ki je pozdravil sodelovanje Novega mesta z Bihačem ter se zavzel za splošno sodelovanje s Slovenijo. Povedal je, da ga je na obisk v Republiko Slovenijo pred kratkim povabil predsednik Vlade RS Janez Janša in da bi ob tej priložnosti tudi sam želel obiskati Novo mesto.

Novomeški župan z delegacijo je ob obisku v Bihaču opravil vrsto pogovorov s področja šolstva, o aktualnih temah v srednjem šolstvu, deficitarnih poklicih in zaposlovanju pa so spregovorili tudi predstavniki obrtne zbornice ter kmetijske šole in šolskega centra. Pri tem so predstavniki obrtne zbornice napovedali, da bodo v šolskem letu 2008/09 namenili več štipendij za izobraževanje otrok z območja Bihača v deficitarnih poklicih v Novem mestu.

Novomeška delegacija se je udeležila tudi sestanka na rektoratu Univerze v Bihaču, kjer sta se direktor občinske uprave mag. Sašo Murtič ter dr. Janez Usenik (URS Novo mesto) z rektorjem univerze dr. Refikom Šahinovićem dogovorila o imenovanju mešane projektne skupine, ki bi pripravila program za izvajanje skupnega izobraževanja, omogočila prenos programov študija iz Novega mesta v Bihač ter tudi izmenjavo profesorjev. Prav tako so se zavezali k preučitvi možnosti študija študentov iz Bihača na podiplomskem magistrskem študiju že v študijskem letu 2007/08.

 

Zadnji dan obiska sta se župan in direktor občinske uprave udeležila sestanka z nevladno organizacijo za zaščito in varstvo okolja, kjer so preučili možnosti sodelovanja organizacije z novomeškima Komunalo in CeROD-om.

Nato je delegacijo Novega mesta sprejel še tamkajšnji župan mag. Hamdija Lipovača. Župana sta spregovorila predvsem o viziji prihodnjega sodelovanja med občinama, pri čemer je bihaški župan Alojzija Muhiča znova prosil za pomoč pri vključevanju BiH v Evropsko unijo. Pri tem je poudaril, da je Slovenija že dosegla tako stopnjo razvoja, kot ga zahteva EU, še zlasti to velja na področju ekologije. Zato je predlagal, da bi komunalne službe, CeROD in mestna občina omogočile prenos projektov za organizacijo komunale in regijskega centra za odlaganje odpadkov v Bihaču, sredstva za to pa bi zagotovila Evropska skupnost. Prav tako je bihaški župan zaprosil za pomoč pri projektu reorganizacije občinske uprave. Oba župana z delegacijama sta se pozneje srečala še z vodstvom občine Brčko.

 

 

DSC01374-za%20splet.jpg

 

 

 

 

 

 

DSC01470-za%20splet.jpg

nazaj