vodilna slika

Župan z otroki obeležil Teden otroka

datum: 06. 10. 2008

Letošnja tema Tedna otroka je Nekoga moraš imeti rad.

Generalna skupščina OZN je leta 1954 priporočila vsem državam, da same določijo datum in način obeleževanja Mednarodnega dne otroka (Univerzal Children's day). Največ držav je že leta 1953 mednarodni dan otroka obeleževalo prvi ponedeljek v oktobru.

V Sloveniji je obeleževanje mednarodnega dne otroka, ki se je kasneje raztegnil v Teden otroka, prevzela in pripravljala nevladna organizacija - Zveza prijateljev mladine Slovenije. Vsako leto določa osrednjo temo, ki je v zadnjih letih povezana s temo otroških parlamentov.

Teden otroka je tako program Zveze prijateljev mladine Slovenije, ki je postal v slovenski družbi splošno sprejet in je namenjen otrokom ter hkrati starejšim, da bi v tem tednu s še večjo pozornostjo in intenzivnostjo obravnavali vsa vprašanja, povezana s položajem otroka v družbi in uresničevanjem otrokovih pravic, zagotovljenih s Konvencijo o otrokovih pravicah, drugih mednarodnih aktih, slovenski ustavi in zakonodaji.

Pred rotovžem v Novem mestu so se ob tej priložnosti na pobudo Društva prijateljev mladine Mojca zbrali številni otroci, ki so v zrak spustili okoli 400 balonov, ki so jih pred tem popisali z mislimi o letošnji temi ter sporočili odraslim. Nato pa je po dva predstavnika vseh osnovnih šol v Mestni občini Novo mesto sprejel še župan Alojzij Muhič ter se z njimi pogovoril o težavah, ki mlade pestijo. Šolarji so župana poprosili za pomoč pri problemih, pri katerih župan lahko pomaga, župan pa je odgovarjal na njihova konkretna vprašanja in jim pojasnil, da se bo še naprej zavzemal za boljše pogoje v vrtcih in šolah.

 

DSC02735 splet.jpg

nazaj