vodilna slika

Toruń in Novo mesto odslej tudi uradno partnerski mesti

datum: 29. 08. 2009

Sporazum o partnerstvu sta župana podpisala 29. 8. 2009.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in predsednik poljskega mesta Toruń Michał Zaleski sta v soboto, 29. avgusta 2009, v Novem mestu podpisala sporazum o partnerstvu med obema mestoma. Sporazum sta že junija letos podpisala tudi v Toruńu.

Novo mesto in Toruń sodelujeta že od leta 2006, sporazum pa sta sklenila skladno z usmeritvami Sporazuma med Vlado Republike Poljske in Vlado Republike Slovenije o sodelovanju na področjih izobraževanja, kulture in znanosti z dne 14. februarja 1994 z namenom krepitve in razvoja prijateljskih odnosov ter sodelovanja med lokalnimi skupnostmi in v skladu z načeli medsebojnega spoštovanja in enakosti pravic.

Namen sporazuma je vzpostavitev partnerskih odnosov med mestom Toruń in Mestno občino Novo mesto, razvijanje mednarodnega partnerstva ter vključevanje v proces sodelovanja med mesti prebivalce, gospodarske in izobraževalne ustanove ter družbene organizacije. Obojestransko sodelovanje bo segalo na področja znanosti, izobraževanja, kulture, turizma, športa, zaščite naravnega okolja in ekološkega ozaveščanja, sociale, programov in projektov Evropske unije, gospodarskega sodelovanja, razvoja podjetništva in tudi sodelovanja z družbenimi organizacijami.

Torun je znanstveno-kulturni center Kujavsko-pomorskega vojvodstva in leži ob stari jantarni poti na severu Poljske. Poznan je kot rojstni kraj velikega poljskega astronoma Nikolaja Kopernika, ustanovitelja heliocentričnega sistema. V 15. stoletju je Torun poleg takšnih mest, kot sta Krakov in Gdansk, pridobil tudi status kraljevskega mesta. Torun slovi že od srednjega veka kot izdelovalec tradicionalnih medenjakov »piernikov« in tradicija izdelave teh slaščic se je ohranila do danes. Piernik je eno od najbolj pogostih daril, ki jih kupujejo turisti. Torun je pogosta turistična destinacija in letno ga obišče okrog 2 milijona turistov. Kljub vojnim vihram je Torun ohranil gotski srednjeveški center mesta in sistem zazidave. V letu 1997 je bilo staro zgodovinsko mestno jedro Toruna uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Utrip in atmosfero mesta v veliki meri narekuje Univerza Nikolaja Kopernika s svojimi 40 tisoč študenti. Skupaj s špansko Pamplono kandidira za evropsko prestolnico kulture leta 2016.

 

DSC 5317 splet.jpg

 Foto: Foto Asja, R. K.

nazaj