vodilna slika

Razdelitev sredstev 5. Javnega razpisa za razvoj regij

datum: 08. 09. 2009

Kanalizacijski sistem Birčna vas naj bi bil zgrajen leta 2010/2011.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in direktorica Razvojnega centra Novo mesto, d. o. o., mag. Mojca Špec Potočar sta danes predstavila aktivnosti pri pripravi in sprejemu liste prednostnih projektov za kandidaturo na 5. Javnem razpisu v okviru razvojne prioritete »razvoj regij«, prednostne usmeritve »Regionalni razvojni programi«.

 

Župan se je uvodoma odzval na medijske zapise v preteklem tednu, povezane z razdelitvijo sredstev 5. javnega razpisa, ter poudaril, da Razvojni center skladno z Zakonom o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja opravlja nalogo regionalne razvojne agencije povsem enakovredno za vseh 20 občin (11 iz dolenjske subregije, 6 iz kočevsko-ribniške in 3 iz belokranjske subregije), četudi je njegov ustanovitelj Mestna občina Novo mesto. Dodal je, da je sredstev za pomembne regijske projekte venomer premalo, zato povsem razume nezadovoljstvo županov JV Slovenije z razdelitvijo sredstev, vendar izpostavil, da je potrebno spoštovati vnaprej določene ključe za delitev sredstev.

Mag. Mojca Špec Potočar je pojasnila, da je Razvojni center v okviru svojih nalog izdelal tudi Regionalni razvojni program 2007-2013 in kriterije za delitev po subregijah. Razpisana kvota Službe Vlade RS za lokalno samoupravo in regionalni razvoj za programsko obdobje 2007-2013 znaša 50.928.355 evrov nepovratnih sredstev, od tega je bilo od 1. do 4. javnega razpisa uspešno počrpanih že 24.101.774 evrov, za 5. javni razpis za JV razvojno regijo je namenjenih 19.184.395 evrov, slabih 8 mio pa bo na voljo v 6. javnem razpisu v obdobju 2012-2013. Povedala je, da je Svet regije na svoji 15. seji, ki je potekala 27. avgusta 2009 v Mirni Peči, s 16 glasovi za in 3 proti potrdil listo prioritetnih projektov iz izvedbenega načrta 2010-2012, ki je bila izdelana na podlagi delitve sredstev po ključu »prebivalci + indeks razvitosti«. Lista je bila potrjena z glasovanjem »en župan - en glas«. Razvojni center jo je pripravil na podlagi usklajevanj, pobude dolenjske subregije za spremembo kriterijev ter nabora prioritetnih projektov, pri čemer je upošteval, da morajo biti projekti ustrezno strukturirani, usklajeni z regionalnim razvojnim programom in državnim razvojnim programom, ter zreli (morajo izkazovati regionalni pomen, vplivati na ustvarjanje novih delovnih mest, dodano vrednost gospodarstva v regiji, stanje okolja ter zagotavljati osnovno komunalno infrastrukturo). V 5. javnem razpisu je tako dolenjskim občinam namenjenih 9,3 milijona evrov nepovratnih sredstev, 5,6 milijona evrov kočevsko-ribniškim, ter 3,8 milijona belokranjskim občinam Metliki in Črnomelj.
Župan je še dodal, da je Mestna občina Novo mesto na 5. javni razpis prijavila projekt izgradnje kanalizacijskega sistema Birčna vas, ki je vreden 5,4 milijona evrov, delež sofinanciranja pa je 50 odstoten. Pojasnil je, da Mestna občina Novo mesto s to razdelitvijo na osnovi kriterija razvitosti pridobi 44,84 EUR nepovratnih sredstev na prebivalca, največ pa občina Loški Potok - 875 EUR na prebivalca.

 

5  javni razpis razvoj regij.jpg

 

nazaj