vodilna slika

Tudi letos se bomo spomnili žrtev prometnih nesreč

datum: 11. 11. 2009

Mestna občina Novo mesto se tudi letos pridružuje aktivnostim ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč. Tako bomo v soboto pred rotovžem vnovič prižgali svečke.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2007 tretjo nedeljo v novembru imenovala za svetovni dan spomina na žrtve prometnih nesreč. Številne nevladne organizacije, ki združujejo žrtve prometnih nesreče, so takrat prvič po različnih državah sveta organizirale vrsto aktivnosti, ki so jih podprle tako vladne kot tudi nevladne organizacije.

Koordinator aktivnosti ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč je v Sloveniji Zavod Varna pot, lani pa se je k projektu pridružila tudi Mestna občina Novo mesto. Na ploščadi pred rotovžem na novomeškem Glavnem trgu so takrat v spomin na žrtve zagorele svečke.

Mestna občina Novo mesto se aktivnostim, ki jih ob svetovnem dnevu pripravlja Zavod Varna pot, pridružuje tudi letos. Tako bomo v soboto, 14. novembra ob 17. uri pred rotovžem vnovič prižigali svečke. Na ta način se bomo spomnili vseh umrlih in poškodovanih v prometnih nesrečah. Simbolnemu obeležju spomina pa se lahko pridružijo vsi, ki jim ni vseeno za krvavo statistiko na naših cestah.

Samo letos je namreč na slovenskih cestah umrlo 157 ljudi, od leta 1991 pa so ceste pri nas terjale kar 6.300 življenj. Po ocenah strokovnjakov sicer na svetovnih cestah letno umre približno 1.26 milijona ljudi, dnevno to pomeni smrt najmanj 3450 ljudi. V prometnih nesrečah se po svetu letno poškoduje okoli 50 milijonov ljudi, 5 milijonov jih za vedno ostane invalidnih.

Da ne bi tako zaskrbljujoči podatki ostali le statistika, pa so letos akcijo v Sloveniji podprli tudi svojci mladih deklet in fanta, ki so umrli v prometni nesreči na avtocesti pri Arji vasi, ko se je vanje zaletel vinjen voznik, ki je vozil v napačno smer. Na pobudo svojcev tako medijska orodja ob svetovnem dnevu spomina na žrtve prometnih nesreč vključujejo tudi slike in podatke njihovih otrok - da bi statističnim podatkom dali ime in priimek.


Foto: Zavod Varna pot

 

 

 

nazaj