vodilna slika

Ob Talcu bo spet rasla vrba

datum: 16. 09. 2010

Ob novomeški knjižnici so dopoldne zasadili vrbo žalujko.

V Novem mestu se je danes mudil državni sekretar v Kabinetu predsednika Vlade RS Jožef Školč, sicer tudi predsednik Sveta Javnega zavoda Maribor 2012. Z županom Mestne občine Novo mesto Alojzijem Muhičem sta se med drugim pogovarjala o projektu Evropska prestolnica kulture 2012, v katerem kot partnerska občina sodeluje tudi Novo mesto.

Župan Muhič in državni sekretar Školč sta ob tej priložnosti pri spomeniku Talec v Novem mestu zasadila vrbo žalujko. Ta je bila namreč do začetke obnove Knjižnice Mirana Jarca sestavni del tega okolja.

Potem ko je bil velik del mesta ob bombnem napadu med 2. svetovno vojno porušen, je bila pred 50. leti povojna obnova zaupana novomeškemu rojaku arhitektu Marjanu Mušiču, ki je zasnoval parterne ureditve Glavnega trga do območja severnih, to je Ljubljanskih vrat, kjer danes stoji spomenik Talec. Na območju nekdanje stare kresije je arhitekt Mušič strokovno in tankočutno zasnoval mikrourbano območje, kulturno varstveno ozaveščen pa je podal nekaj sporočil o grajeni zgodovini mesta.

Med današnjo Knjižnico Mirana Jarca in nekdanjo Skabernetovo hišo na nasprotni strani ceste je arhitekt poglobil cesto, na višjem platoju pa je zasnoval teraso s spominsko ložo. V sklopu ureditve je na mestu nekdanjega levega obrambnega stolpa Mušič predvidel spomenik talcem vojne vihre, ki ga je zasnoval kipar Jakob Savinšek, tako kot tudi kip svobode na razcepu Rozmanove ulice in Prešernovega trga.

H kipu Talca so že takrat posadili vrbo žalujko s pietetnim simbolnim sporočilom. Vrba pa je imela še drug simbolni pomen: s svojo košato krošnjo je nadomeščala levi obrambni stolp srednjeveškega vstopa v mesto. Tretja funkcija drevesa je bila tvorjenje mikroambienta, zasnovanega s pročeljem študijske knjižnice, stebriščne spominske lope, kipa svobode in Skabernetove hiše čez cesto.

zasaditev vrbe pri knjiznici1.JPG

zasaditev vrbe pri knjiznici 3.jpg

 

nazaj