vodilna slika

FOTO: Na Brodu zdaj bolj varno

datum: 21. 09. 2010

Na Brodu so včeraj tudi uradno namenu predali rekonstruirano križišče.

Na cesti Soteska-Novo mesto so včeraj s krajšim kulturnim programom, ki so ga pripravili na Osnovi šoli Drska, namenu predali rekonstruiramo križišče z lokalno cesto Ulica Slavka Gruma in cesto za naselje Irča vas. Gre za jugozahodno vpadnico v Novo mesto iz smeri Dolenjskih Toplic. Zaključek investicije je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič simbolično obeležil s prečkanjem ceste, ko je za roko popeljal drugošolce tamkajšnje osnovne šole.

Skupna vrednost projekta je okrog 600.000 evrov, od tega je Direkcija za ceste zagotovila približno 450.000 evrov, ostalo pa Mestna občina Novo mesto.

Poleg rekonstrukcije križišča, ki je po novem semaforizirano, so v sklopu del med drugim uredili še avtobusno postajališče za smer Soteska in avtobusno postajališče za smer Novo mesto, kolesarsko stezo, pločnik, na mestu prehodov za pešce pa so uredili tudi klančine za premagovanje arhitektonskih ovir funkcionalno motenih oseb. Mestna občina Novo mesto je zagotovila sredstva za ureditev javne razsvetljave do avtobusne postaje in do Irče vasi ter za ureditev kanalizacije.

Rekonstrukcija križišča na Brodu je bila sicer nujna zaradi zagotavljanja večje varnosti vseh udeležencev v prometu. Kot je na včerajšnji slovesnosti med drugim poudaril novomeški župan Muhič, je bil namreč ta del ocenjen kot izredno nevaren. »Pristojni so delali študije o tem, ali naj bo tu krožišče ali križišče. Iz različnih vzrokov so se odločili za križišče in s tem, prisluhnili tudi tistim v naši družbi, katerih gibanje je ovirano zaradi slepote ali slabovidnosti. Na podlagi ugotovitev prometne študije smo tako izvedli rekonstrukcijo te državne ceste. Vse to, da bomo bolj varni na cesti, seveda pa tega ne bo brez sodelovanja vseh udeležencev v prometu,« je še poudaril župan Muhič. (Tonski izjavi novomeškega župana lahko prisluhnete spodaj.)

Včerajšnji slovesnosti sta se med drugim pridružila predstavnik izvajalca del - družbe UNI, d. o. o., Podbočje - Ivan Urbanč ter predsednica Krajevne skupnosti Drska in ravnateljica Osnovne šole Drska Nevenka Kulovec.

odprtje krizisca na brodu 1.JPG

odprtje krizisca na brodu 2.JPG

odprtje krizisca na brodu 3.JPG

odprtje krizisca na brodu 4.JPG

odprtje krizisca na brodu 5.JPG

odprtje krizisca na brodu 6.JPG

odprtje krizisca na brodu 7.JPG

odprtje krizisca na brodu 8.JPG

odprtje krizisca na brodu 9.JPG

odprtje krizisca na brodu 10.JPG

nevenka kulovec.JPG

 

 

 

Župan Alojzij Muhič o rekonstruiranem križišču

nazaj