vodilna slika

Obnova Koštialove in Ljubljanske ceste

datum: 05. 10. 2010

Začela se bo obnova Koštialove ulice, stekla je rekonstrukcija Ljubljanske ceste.

Na Mestni občini Novo mesto so dopoldne predstavili dva projekta. Prvi je obnova Koštialove ulice v novomeški Krajevni skupnosti Mestne njive, ki so jo težko pričakovali predvsem tamkajšnji krajani in krajanke. Drugi projekt pa je gradnja Ljubljanske ceste, ki se je vendarle začela. Delno se je namreč rekonstrukcija te novomeške vpadnice zaključila že novembra 2007, del pa bo potekal po novi trasi, kjer pa se je zapletlo pri prodaji zemljišč. Tako se je nadaljevanje gradnje Ljubljanske ceste zavleklo za več kot tri leta.

Obnovo Koštialove ulice bodo predvidoma začeli sredi oktobra, izvajalec del pa bo novomeški CGP. Skupna vrednost del je ocenjena na približno 400.000 evrov, sredstva pa bo v celiti zagotovila Mestna občina Novo mesto iz proračuna. Dela bodo predvidoma izvajali v dveh fazah. V prvi fazi bodo zgradili pločnik z vso spremljajočo infrastrukturo, v drugi fazi pa bodo rekonstruirali celotno vozišče z vso spremljajočo infrastrukturo. V času prve faze je predvidena dela zapora prometa, v času druge faze pa popolna zapora za motorni promet, za pešce bo že na voljo novi pločnik. Večino del bodo izvedli v letošnjem letu, odvisno seveda od vremenskih razmer.

Začela pa se je tudi rekonstrukcija Ljubljanske ceste. V sklopu gradnje bodo uredili nove krake omenjene novomeške vpadnice s priključnimi kraki, pločniki, kolesarsko stezo, vso komunalno infrastrukturo, javno razsvetljavo ter avtobusnimi postajališči in križišči. Izvajalec del je konzorcij CGP, SCT in Primorje. Skupna vrednost investicije je približno 1,5 milijona evrov, od tega bo okrog 40 odstotkov zagotovila Mestna občina Novo mesto, 60 odstotkov pa Dars. Treba je poudariti, da je del trase, po kateri bo potekala nova Ljubljanska cesta, še vedno v postopku razlastitve lastnika zemljišča. Končni rok rekonstrukcije zato še ni znan. V času gradnje Ljubljanske ceste sicer vpliva na obstoječe prometnice ne pričakujejo, bo pa tam nekaj več kamionov kot običajno. Od obstoječih cest bodo rekonstruirali samo Tržiško ulico, kjer bo promet občasno oviran in bodo potrebne tudi občasne zapore prometa. O zaporah bodo prebivalci pravočasno obveščeni.

 

nazaj