vodilna slika

Direkcija RS za ceste bo podala pritožbo

datum: 14. 10. 2010

Pojasnilo Mestne občine Novo mesto glede gradnje Šmihelske ceste

V javnosti se je danes pojavila informacija, da je gradbeni inšpektor ustavil dela na Šmihelski cesti v Novo mestu. Najprej je treba poudariti, da investicijo nove Šmihelske ceste vodi Direkcija RS za ceste, Mestna občina Novo mesto pa je soinvestitor. Kljub temu smo se dolžni odzvati in pojasniti današnjo informacijo.

Direkcija RS za ceste je Mestno občino Novo mesto seznanila, da je gradbeni inšpektor izdal zapisnik o ustavitvi del na delu gradbišča Šmihelske ceste v Novem mestu. Gre za del, kjer se nova cesta navezuje na obstoječo Šmihelsko cesto, zanj pa naj ne bi bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje.

Po zagotovilih Direkcije RS za ceste se na tem delu dela izvajajo v skladu z Zakonom o javnih cestah, po katerem se določena dela lahko izvajajo v varovalnem pasu državne ceste brez gradbenega dovoljenja, zato bo Direkcija RS za ceste podala pritožbo na zapisnik ter tudi pritožbo na morebitno izdano odločbo inšpektorja. Po mnenju direkcije inšpektor namreč ni ugotovil dejanskega stanja na terenu in v zapisniku ni utemeljenih obrazložitev za ustavitev del.

Naj na tem mestu še poudarimo, da dela na drugih delih nove Šmihelske ceste potekajo nemoteno, na Mestni občini Novo mesto pa ocenjujemo, da bo promet po novi cestni povezavi stekel še jeseni.

Nova Šmihelska cesta bo sicer pomembna pridobitev za Novo mesto. Gre za novogradnjo na odseku med Šmihelskim mostom in uvozom na Westrovo ulico (do zapornic prek železnice), na omenjenem odseku pa bo po novem tudi krožišče (med bolniško kuhinjo in Železniško postajo Kandija). Poleg sodobnega cestnega odseka bomo na tem delu zgradili še pločnike, kolesarsko stezo in novo javno razsvetljavo, uredili pa bomo tudi ostalo infrastrukturo.

Vrednost projekta nove Šmihelske ceste je 5 milijonov evrov, od tega 60 odstotkov sredstev zagotavlja Direkcija RS za ceste, ostalo pa Mestna občina Novo mesto. Izvajalec del je družba CGP Novo mesto.

nazaj