vodilna slika

Samo en mesec časa za posredovanje pobud za legalizacijo zidanic

datum: 09. 11. 2011

Mestna občina poziva lastnike nelegalnih gradenj, da do 15. decembra podajo pobude.

Danes dopoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca Mestne občine Novo mesto in Zavoda za turizem Novo mesto, na kateri je župan Alojzij Muhič skupaj s strokovnim sodelavcem iz Urada za prostor Igorjem Merlinom predstavil javni poziv, ki ga mestna občina izvaja na podlagi Sklepa župana o začetku priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za sanacijo neskladnih gradenj v vinogradniških območjih Mestne občine Novo mesto. Ta je bil javno objavljen minuli petek v Uradnem listu RS, št. 88/2011. Na podlagi poziva bodo občani, lastniki že zgrajenih zidanic ali drugih kmetijskih stavb v vinogradniških območjih (zgrajenih na stavbnih zemljiščih s podrobnejšo namensko rabo »zidanice in vinske kleti v vinogradniških območjih« z oznako Az), ki prispevajo k prepoznavnosti in kakovosti vinogradniških območij, jih pa zaradi manjših odstopanj od prostorskih pogojev (npr. neskladne gradnje v horizontalnih in vertikalnih gabaritih), določenih za legalizacijo neskladnih in nelegalnih stavb, v 7.2 točki 2. odstavka 117. člena Občinskega prostorskega načrta Mestne občine Novo mesto (Uradni list RS, št. 101/2009 s popravki) ni mogoče legalizirati, na občino lahko naslovili pobudo za obravnavo takšne zidanice ali kmetijske stavbe s pripadajočim zemljiščem v postopku priprave izvedbenega prostorskega akta. Občina bo torej s pripravo izvedbenega prostorskega akta (OPPN) določila pravno podlago in izvedbene prostorske pogoje, vključno z dopustnimi odstopanji od veljavnih prostorskih pogojev in morebitnimi sanacijskimi ukrepi, na podlagi katerih bo mogoče te neskladno ali nelegalno zgrajene zidanice in druge kmetijske objekte, ki značilno sooblikujejo prepoznavnost vinogradniških območij, ob izvedbi morebitnih sanacijskih ukrepov legalizirati v smislu pridobitve dovoljenja za gradnjo. Pobude lahko občani podate najpozneje do 15. decembra 2011 pisno na naslov Mestna občina Novo mesto, Urad za prostor, Seidlova cesta 1, 8000 Novo mesto. Dodatne informacije o postopku priprave izvedbenega prostorskega načrta daje Urad za prostor, Seidlova cesta 1 v Novem mestu (Igor Merlin - tel. 07 3939 283).

V nadaljevanju novinarske konference sta direktor Zavoda za turizem Novo mesto Ivo Kuljaj in Jože Ravbar predstavila povsem novo karto 12 kolesarskih in pohodniških poti na območju Mestne občine Novo mesto ter sosednjih občin.

Ob koncu novinarske konference so na kratko spregovorili še o letošnjem martinovanju, ki bo na novomeškem Glavnem trgu potekalo ta petek, 11. 11. 2011, od 10. ure dalje. Tudi letos bomo najprej izvedli obred krsta mladega vina s prelatom dr. Janezom Grilom, med katerim se bomo spomnili dveh preminulih dolenjskih slavčkov in ambasadorjev cvička - Lojzeta Slaka in Toneta Pavčka. Po tem dejanju bomo odprli razstavo poličev in predstavili knjižico Matjaža Brojana Napisi na poličih. Člani vinogradniških društev bodo obiskovalcem točili mlado vino in pekli kostanj, v Hiši kulinarike (nekdanje Gostišče) pa bo na voljo tudi Martinov obed. Za prijetno vzdušje ob zvokih harmonike bodo poskrbeli vinogradniki sami, ki bodo tako skupaj z obiskovalci delili radosti letošnje zelo kakovostne vinske letine. Našega martinovanja se bo udeležila tudi delegacija mesta Zadar skupaj z direktorjem tamkajšnje turistične skupnosti in vinarji iz Zadrskega zaledja. Posebej pa se veselimo nastopa deklet vokalne skupine Anima Maris.

 

Legalizacija zidanic splet.jpg

Župan Alojzij Muhič o javnem pozivu mestne občine za legalizacijo zidanic

Igor Merlin iz Urada za prostor Mestne občine Novo mesto o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za sanacijo neskladnih gradenj v vinogradniških območjih Mestne občine Novo mesto

Župan Alojzij Muhič o letošnjem martinovanju na Glavnem trgu

nazaj