vodilna slika

Spletna stran CEROD-II

datum: 08. 11. 2012

Obveščamo vas, da je začela delovati nova spletna stran -  CeROD II, na kateri vas bomo obveščali o poteku projekta izgradnje  centra za ravnanje z...

Obveščamo vas, da je začela delovati nova spletna stran -  CeROD II, na kateri vas bomo obveščali o poteku projekta izgradnje  centra za ravnanje z odpadki Dolenjska (CeROD) - II. faza. 

 

Izgradnja centra za ravnanje z odpadki Dolenjska (CeROD) je na področju ravnanja z odpadki ena ključnih razvojnih in investicijskih nalog MO Novo mesto kakor tudi širšega dolenjskega, belokranjskega in posavskega območja s podporo Republike Slovenije in Evropske Unije. Projekt CEROD je razdeljen na dve fazi, in sicer I. Fazo (CeROD I), ki je že zaključena, ter II. Fazo (CEROD II), ki pa je nadgradnja in modernizacija obstoječega sistema obdelave odpadkov CERO Dolenjske I. V okviru projekta CeROD – II. Faza se bo s pomočjo sredstev iz Kohezijskega sklada EU do leta 2015 z novimi objekti in najsodobnejšimi tehnologijami poskrbelo za predelavo preostanka mešanih komunalnih odpadkov.

 

Projekt »Regijski center za ravnanje z odpadki Dolenjske – II. Faza« zajema izgradnjo objektov za mehansko-biološko obdelavo odpadkov (MBO) in čistilne naprave za izcedne vode z zmogljivostjo 30.000 m3 na leto, izgradnjo infrastrukture za izrabo odlagališčnega plina za proizvodnjo električne energije ter vzpostavitev centralnega informacijskega sistema (CIS) in zunanje ureditve. Z omenjenimi objekti bo tako najmanj do leta 2042 rešeno predelovanje in odlaganje odpadkov za več kot 160.000 prebivalcev z območja Dolenjske, Posavja in Bele krajine, saj naj bi se količina odloženih odpadkov z dosedanjih 55.500 ton na leto zmanjšala na 17.030 ton letno.

 

Skupni projekt MO Novo mesto, štirinajst občin investitork (Občina Krško, Občina Brežice, Občina Sevnica, Občina Črnomelj, Občina Šentjernej, Občina Straža, Občina Metlika, Občina Žužemberk, Občina Šmarješke Toplice, Občina Dolenjske toplice, Občina Škocjan, Občina Semič, Občina Mirna peč, Občina Kostanjevica na Krki) in podjetja CeROD je uvrščen v Operativni program razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007 do 2013, razvojne prioritete: Ravnanje s komunalnimi odpadki, ki ga je sprejela Vlada RS.

 

cerod2faza.gif

nazaj