vodilna slika

Pobuda za ohranitev regionalnih Zavodov za zdravstveno varstvo

datum: 21. 01. 2013

Državni zbor RS je dne 21.11.2012 sprejel novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki združuje devet regionalnih zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV) in Inštitut za...

Državni zbor RS je dne 21.11.2012 sprejel novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki združuje devet regionalnih zavodov za zdravstveno varstvo (ZZV) in Inštitut za varovanje zdravja RS v dve nacionalni inštituciji.

Na podlagi sprejetega zakona se ukine delovanje Zavoda za zdravstveno varstvo Novo mesto, ki v širši regiji (Dolenjska, Bela krajina in del Posavja) deluje izjemno uspešno in kvalitetno. S sprejetim zakonom se delovanje tovrstnega zdravstvenega varstva ter raziskovanj ukine v devetih regijah v Sloveniji in se dejavnost močno centralizira v dveh nacionalnih inštitucijah. Stroka na regionalnih ravneh Slovenije nasprotuje takšnim ukrepom, ker meni, da bo kakovost storitev okrnjena, omejena ter postopkovno zamudna.

Zavod za zdravstveno varstvo Novo mesto je prosil Mestno občino Novo mesto, Svet županov, občane celotne regije in državljane, da podprejo njihovo pobudo za ohranitev regionalnih Zavodov za zdravstveno varstvo. Novelo Zakona o zdravstveni dejavnosti lahko spodbijajo na podlagi referenduma. Za sklic referenduma je potrebno pridobiti 40.000 podpisov državljanov R Slovenije.

Podporo za OHRANITEV regionalnih Zavodov za zdravstveno varstvo lahko oddate na spletnem obrazcu, kjer je tudi več informacij O POBUDI na spletnem naslovu

www.proticentralizaciji.si

ali na upravnih enotah in krajevnih uradih. Izpolnjene obrazce overite na upravni enoti in jih oddate na stojnicah Zavoda za zdravstveno varstvo ali na sedežu zavoda.

Izjava za javnost

nazaj