vodilna slika

Slovesno podelili spominske znake "Tajna skladišča 1991"

datum: 17. 05. 2013

Dobitniki znakov so pomembno prispevali k razpletu osamosvojitvene vojne.

Danes opoldne je v atriju Hiše kulinarike in turizma na Glavnem trgu v Novem mestu potekala slovesna podelitev spominskih znakov »Tajna skladišča 1991«. Republika Slovenija, Ministrstvo za obrambo, spominski znak podeli tistim, ki so v času priprav na osamosvojitveno vojno pod svojo streho sprejeli orožje iz skladišč JLA, Teritorialne obrambe in Milice, ter vsem, ki so pri tem neposredno sodelovali.

Mestna občina Novo mesto ima do tega zgodovinskega obdobja in do požrtvovalnega ter herojskega odnosa domačih ljudi posebno spoštovanje, zato s ponosom gleda na dejstvo, da je bila Dolenjska najbolje pripravljena na to težko preizkušnjo. Pomemben del slovenske novodobne zgodovine in slovenske bitke za svobodo se je namreč odvijal prav tu, kar je tudi eden od razlogov, da mestna občina sodeluje pri vseh domoljubnih projektih, ki obeležujejo te dogodke in jih tudi promovira oz. spodbuja.

Leta 2007 je mestna občina skupaj z Manevrsko strukturo narodne zaščite Dolenjska postavila spominska obeležja tajnih skladišč orožja, s katerim so se nato oborožile enote manevrske strukture. Tako smo takrat simbolično obeležili civilni pogum in dejanja posameznikov, ki so se prav maja leta 1990 uprli ukazu o predaji orožja enot teritorialne obrambe v vojaška skladišča JLA. Soorganizirali smo praznovanje ob 20-letnici manevrske strukture in osamosvojitvene vojne za samostojno Slovenijo. Pripravljamo pa tudi projekt ob 25. obletnici vojne za samostojno Slovenijo, saj želimo slovensko, predvsem pa dolenjsko uporništvo trajno obeležiti ne le za nas, temveč tudi za prihodnje rodove.

Spominske znake sta podelila župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič in takratni načelnik Manevrske strukture narodne zaščite Dolenjska Rade Klisarič. Dobitniki pa so: Marjanca in Jože Božič, Rade Klisarič, Pavel Kralj, Ljudmila in Žarko Krese, Jožica in Miro Kuljaj, Iztok Likar, Mirko Majcen, Borut Novak, Zvonko Novak, Franci Povše, Jožefa, Stanko in Stane Povše, Zvezdana in Zvonko Rožanc, Ladislav Tekstor, Borut Usenik, Alojzija in Franc Zagorc ter Milena in Peter Žagar.

V glasbenem delu sta s pesmimi iz slovenske glasbene zakladnice nastopila Ana Čop ter Vanja Popov z novomeške gimnazije.

 

splet.jpg

nazaj