vodilna slika

Mestna občina Novo mesto odslej starosti prijazna občina

datum: 20. 05. 2013

Cilja projekta sta zlasti skrb za starejše ter medgeneracijsko sožitje.

Danes dopoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca o vključitvi Mestne občine Novo mesto v nacionalno in svetovno mrežo starosti prijaznih mest, ki v Sloveniji poteka pod okriljem Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje.

Občinski svet Mestne občine Novo mesto je na 18. redni seji 15. novembra 2012 sprejel sklep, da se naša občina vključi v mednarodni projekt Starosti prijaznih mest. V Novem mestu pa je v tem času že aktivno delovala skupina seniorjev, in sicer kot sekcija pod okriljem Gospodarske zbornice za Dolenjsko in Belo krajino. Predsednica častnega odbora seniorjev je v Mestni občini Novo mesto Metka Wachter, ki je tudi glavna pobudnica in aktivistka tega projekta.

Mestna občina Novo mesto želi s projektom povezati nevladne organizacije ter profesionalne inštitucije, ki se že vrsto let aktivno ukvarjajo s starejšimi ter na področju medgeneracijskega sožitja. V naši občini uspešno delujejo številne organizacije, ki se izkazujejo s konkretnimi rezultati. Zato želimo vsa ta znanja in izkušnje medsebojno povezati, dobre prakse vključiti v strategijo in nadgraditi z evropskimi ter svetovnimi smernicami, ki so uporabne tudi za naše lokalno okolje. Strokovne podlage bodo izhajale iz potreb lokalnega okolja in pod strokovnim okriljem Inštituta Antona Trstenjaka. Konkretni programi vključujejo področje izobraževanja starejših, računalniško opismenjevanje, oskrbo na domu in skrb za družabno življenje, odpravljanje arhitekturnih ovir v okolju za težje gibljive, za invalide, preventivo na področju zdravja, preprečevanja padcev v starosti, medgeneracijsko strpnost in oskrbo starejših v družinskem okolju, v katerem živi več generacij, pripravo mlajših na starost in krepitev zavesti, da je starost lahko prednost in ne ovira.

V prvih dveh letih občina oblikuje Strategijo za kakovostno staranje in medgeneracijsko sožitje na podlagi smernic Svetovne zdravstvene organizacije, EU in stališč svojih občanov. Po sprejetju strategije župan podpiše Dublinško deklaracijo, ki mesta in občine povezuje v prizadevanjih za uresničevanje splošnih usmeritev ter ciljev na področju starosti in vsem generacijam prijaznega okolja.

Župan je na podlagi usmeritev EU in Inštituta Antona Trstenjaka za obdobje 2013 do 2018 imenoval častni odbor seniorjev, ki sodeluje pri pripravi strategije in spremlja njeno izvajanje, vzdržuje poslanstvo starosti prijazne občine, sodeluje z županstvom in Inštitutom, ter koordinacijski odbor, ki je zadolžen za pripravo strategije.

Na projekt bomo opozorili z javno prireditvijo za vse generacije z naslovom Starejši v sožitju z mlajšimi, ki se bo odvijala v torek, 28. maja 2013, od 17. ure dalje na ploščadi in v parku pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, ob 18. uri pa bo osrednja slovesnost v Trdinovi dvorani KCJT. Lepo vabljeni!

Več o prireditvi si oglejte v spodnjem vabilu.

Vabilo

nazaj