vodilna slika

Praznujemo spominski dan mestne občine

datum: 29. 10. 2013

Spominjamo se pred 72 leti ustanovljene Novomeške čete.

Mestna občina Novo mesto danes praznuje spominski dan v spomin na 72-letnico ustanovitve Novomeške čete. Spominski dan smo obeležili že preteklo sredo, 23. oktobra, zvečer v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto.

 

Zbrane je uvodoma takole nagovoril župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič:

»Spoštovani borke in borci, cenjeni nocojšnji gost tovariš Komel, dragi ostali gostje in nastopajoči, so prazniki, obletnice in spominski dnevi, ki jih imam prav posebej rad. Morda zaradi posebnega spomina, navezanosti na posamezne ljudi, zaradi vrednot in dejanj, povezanih z njimi. V ta korpus zagotovo sodi spomin na ustanovitev Novomeške čete, ki ga tokrat obeležujemo nekaj dni pred obletnico – 29-im oktobrom, ko se bodo pohodniki že tradicionalno podali na nočni pohod na Frato.

Novomeška četa je že takrat predstavljala tako kot predstavlja tudi danes simbol upora proti okupatorju, simbol domoljubja, poguma in visoke nacionalne zavesti. V času, ko se prav te vrednote izgubljajo v času in prostoru multinacionalk, bank, potrošništva, imajo takšni jubileji še večjo težo. Zaradi občutka in primerjave, kako je bil nekoč in kako je danes zastavljen vrednostni sistem družbe, še bolj spoštujem čase, ko smo bili tovariši, ko smo skrbeli drug za drugega, ko smo drug drugemu pomagali ter veliko stvari naredili prostovoljno in dobrodelno. Danes na piedestal postavljamo prostovoljstvo in dobrodelnost, ker sta redkost. V naših časih sta bila povsem normalen, celo samoumeven pojav. O domoljubju, ki ga skoraj več ni, saj ga težko najdeš v državi, ki ji ni mar za njene državljane, najdemo le še sledi. Sploh pri mladih, ki nimajo perspektive. Zato se včasih vprašam: ali so se naši očetje, matere, bratje, sestre borili za takšno Slovenijo. Zagotovo ne. Takrat so bili njihovi cilji povsem drugačni: živeti svobodno v svoji domovini, ustvarjati, graditi, napredovati in dati vsakemu državljanu delo, da si bo zaslužil za dostojno življenje. Danes se pogovarjamo tudi o človekovem dostojanstvu, o delu, ki je človekova pravica in dolžnost. Vendar vedno znova ugotavljam, da so časi težki, saj živimo v gospodarski vojni pohlepa in v boju za politično-gospodarsko moč posameznikov.

Morda sem pesimističen ali pa samo realen, a večer, ki je pred nami, bo gotovo zanimiv in prijeten, prežet s spominom na preteklost iz prve roke. S tovarišem Franto Komelom, enim od članov Novomeške čete, bomo podoživeli takratni čas na najbolj pristen način. Otroški pevski zbor Vrtca Pedenjped pa je glasbena popestritev najmlajših, tako da nocoj združujejo moči starost in modrost z mladostjo in brezskrbnostjo.

Želim vam veliko užitkov v prepletu zgodbe iz preteklosti ter otroške prisrčnosti in igrivosti. Lep večer vsem.«

 

V nadaljevanju pa se je Nina Štampohar pogovarjala z borcem Novomeške čete Franto Komelom, osrednjim gostom večera, ki je na pristen in slikovit način, predvsem pa tudi na podlagi številnih podatkov opisal takratne razmere in življenje partizanov. Nastopil je še otroški pevski zbor iz Vrtca Pedenjped.

 

Območno združenje Zveze slovenskih častnikov Novo mesto v sodelovanju z Združenjem borcev za vrednote NOB Novo mesto in Občinsko organizacijo SD Novo mesto danes vabi še na tradicionalni nočni pohod na Frato, ki bo v sklopu spominskega dne v torek, 29. 10. 2013. Odhod bo ob 16. uri izpred gradu Lukna v Prečni. Kulturni program na Frati pa se bo začel okoli 19. ure.

 

nazaj