vodilna slika

V Novem mestu nova vozila mestnega potniškega prometa

datum: 20. 12. 2013

Nova flota je okolju prijazna, sodobna, varna in večja.

Januarja 2014 bo stare mestne avtobuse v Novem mestu nadomestilo 8 novih vozil. Posodobitev voznega parka prinaša izboljšave sistema javnega potniškega prometa tako s tehnično-tehnološkega, ekološkega ter ergonomskega vidika in pomeni dvig standarda za uporabnike sistema. Vožnja z novimi vozili bo odslej bolj udobna, kapacitete so večje od obstoječih vozil, kar je posebej pomembno na določenih linijah, kjer so se težave glede kapacitet pojavljale v prometnih konicah. Vozila so opremljena z zmogljivimi klimatskimi napravami, prilagojeno je okolje za enostaven vstop in izstop za vse kategorije uporabnikov, posodobljen pa bo tudi sistem vozovnic.

 

Kot je uvodoma poudaril župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič posodobitev voznega parka pomeni vrsto prednosti za uporabnike mestnih avtobusov, saj so udobnejši, večji in primernejši za invalide ter starejše, znaten pa je tudi prispevek k varovanju okolja, saj gre za najbolj »zelena« vozila na trgu.

 

Predsednik uprave Arriva Slovenija Bo Karlsson je v nadaljevanju poudaril, da z zamenjavo vozil sledimo osnovnim načelom podjetja – varnosti in zanesljivosti. Povedal je, da je sodelovanje z Mestno občino Novo mesto že od vsega začetka leta 1999 zgledno, zato se je županu iskreno zahvalil za dosedanje sodelovanje.

 

Borut Smogavec (Arriva Slovenija) je nato predstavil posamezna vozila. Novo floto tako predstavljajo 4 vozila MAN (LIONS CITY M 250/E5 EEV) s 30 sedišči in 53 stojišči, 2 vozili IVECO (S.p.A, Rapido, AS Domžale) z 20 sedišči, 12 stojišči in prostorom za invalida ter 2 vozili MERCEDES (SPRINTER CITY 35/EEV) z 11 sedeži, 12 stojišči in prostorom za invalida.

Nova vozila so tehnično bolj dovršena, varna in predstavljajo višji srednji razred ponudbe vozil v obravnavanem klasifikacijskem razredu vozil v mestnem prometu. Opremljena so z motorji EURO 5 + EEV, kar pomeni da so poleg trenutno najčistejših dizelskih motorjev na trgu opremljena tudi s filtrom trdih delcev, kar prispeva k čistejšemu izpuhu in manjšemu ogljikovemu odtisu. Prav tako so vozila prilagojena potnikom vseh kategorij in jim nudijo zadovoljivo raven udobja ter zagotavljajo možnost vstopa tudi osebam z ovirano oz. omejeno gibalno sposobnostjo, so klimatizirana, opremljena z elektronskimi prikazovalniki in potnikom nudijo višji standard prevoza.

 

Kot je poudaril Jure Duh iz Urada za gospodarske javne službe za okolje in promet na mestni občini je v prihodnje predvidena izdelava študije za optimizacijo izvajanja sistema mestnega potniškega prometa V Mestni občini Novo mesto, ki naj bi prinesla rezultate v smislu iskanja rešitve za izboljšanje intervala sledenja vozil na linijah in morebitno novo postavitev linij ter s tem povezano reorganizacijo. V okviru obratovanja koncesije sicer trajno potekajo aktivnosti za izboljšanje in približevanje uporabnikom (prilagajanje voznih redov, urejanje avtobusnih postajališč, informiranje potnikov idr.).

 

Z novim voznim parkom uvajamo tudi novosti na področju spremljanja potniških tokov in uporabe brez-kontaktnih vozovnic z vgradnjo novega ticketing sistema. V bodoče pa načrtujemo tudi uvedbo sistema za najavo prihoda vozil na posamezno avtobusno postajališče za uporabnike t.i. pametnih mobilnih telefonov, ki omogočajo uporabo interneta. Tako bo uporabnik, ki bo prijavljen v sistem, imel možnost uporabe funkcije najave prihoda vozil MPP na postajališče v realnem času.

 

003 splet.jpg

 

nazaj