vodilna slika

Na predvečer kulturnega praznika znova koncert Novomeškega simfoničnega orkestra

datum: 27. 01. 2014

Koncert bo v petek, 7. 2., ob 19. uri v Športni dvorani Marof. Vstop je prost.

Danes opoldne je na rotovžu potekala novinarska konferenca, na kateri smo predstavili letošnji osrednji dogodek v počastitev slovenskega kulturnega praznika ter ostale spremljajoče prireditve.

 

001 splet.jpg

 

Kot je uvodoma poudarila podžupanja Mestne občine Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar, je koncert Novomeškega simfoničnega orkestra ob kulturnem prazniku že dolgoletna tradicija, na katero smo Novomeščani izjemno ponosni. Prav tako je mestna občina ponosna na kakovostno delo Glasbene šole Marjana Kozine, ki, kot vemo, dosega nadpovprečne rezultate na državnih in mednarodnih tekmovanjih, hkrati pa ima enega najboljših simfoničnih orkestrov v Sloveniji. Ravnatelju glasbene šole Matiji Slaku se je zahvalila za zgledno dosedanje sodelovanje. Podžupanja je vse občanke in občane ter ostale obiskovalce lepo povabila na slovesni koncert, ki bo na predvečer praznika, torej v petek, 7. februarja 2014, ob 19. uri v Športni dvorani Marof v Novem mestu.

 

Praznovanju kulturnega praznika so se pridružili tudi nekateri drugi novomeški kulturni producenti. Tako bo v Knjižnici Mirana Jarca 5. februarja potekala okrogla miza na temo Družbena odgovornost okolja do kulture, na kateri bo sodeloval tudi minister za kulturo dr. Uroš Grilc. Sogovorniki bodo še direktor knjižnice Borut Novak, podžupanja Mestne občine Novo mesto mag. Mojca Špec Potočar, članica uprave in direktorica Sektorja za ekonomiko in informatiko Krke Zvezdana Bajc, režiser in dramaturg Matjaž Berger ter novinarka časopisa Delo Zdenka Lindič Dragaš.

V Dolenjskem muzeju si boste 8. februarja med 9. in 16. uro lahko ogledali stalne in občasne razstave. Vstop bo prost. Ob 10. uri bo potekala še muzejska delavnica za mlade pod vodstvom muzejske pedagoginje Lavre Fabjan z naslovom Moja knjiga, moje pesmi… Ob 11. uri si boste pod vodstvom arheologa Boruta Križa lahko ogledali Arheološko podobo Dolenjske. Ob 15. uri pa ste vabljeni še na predavanje muzejske svetovalke, zgodovinarke Majde Pungerčar o narodno prebudnih razglednicah z naslovom Rojstvo slovenske zastave, himne in zemljevida v drugi polovici 19. stoletja.

Dolenjski muzej 14. februarja vabi še na otvoritev likovne razstave Sandre Nejašmić Pirnat in Janeza Pirnata Nejašmića z naslovom SAN – JAN, ki bo v Jakčevem domu.

V Klubu LokalPatriot bo 7. februarja ob 21.30 koncert Ane Pupedan, 8. februarja ob 22. Uri pa koncert skupine Mirko & Break Beat Brass Band.

Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Novo , organizira 7. februarja od 9. do 12. ure ustvarjalne delavnice v OŠ Bršljin pod vodstvom akademske slikarke Mojce Lampe Kajtna in Klavdije Kotar, vodje izpostave.

 

V nadaljevanju novinarske konference je Matija Slak, ravnatelj Glasbene šole Marjana Kozine ter vodja projekta, podrobneje predstavil program letošnjega koncerta. 100 članski orkester, v katerem igra le 14 profesorjev, vsi ostali pa so sedanji in nekdanji učenci glasbene šole, bo tokrat izvedel dela iz svetovne, sodobne in seveda tudi slovenske zakladnice. Tako bomo slišali Golobovo Slavnostno uverturo, Dvořákov Slovanski ples št. 8, nato Albinonijev Adagio. Sledila bo skladba Ob reki, ki jo je pokojni Jože Privšek za Novomeški simfonični orkester napisal ob praznovanju 50-letnice ustanovitve glasbene šole ter še Marquezov Danzon No. 2. Na koncertu se bodo predstavili tudi solisti tolkalci – skupina Muvaruvagruva s skladbo Udarnih pet, ki bo posebna in zanimiva, koncert pa bo orkester zaključil s Hardimanovo skladbo Music from The Lord Of The Dance.

Podžupanja mag. Mojca Špec Potočar o osrednji in spremljajočih prireditvah

Matija Slak o koncertnem programu ter o orkestru

nazaj