vodilna slika

Ureditev kolesarskega prometa na Kandijski cesti v Novem mestu

datum: 08. 05. 2014

Z deli začnemo prihodnji teden.

Novo mesto, 8. 5. 2014 – Na Kandijski cesti v Novem mestu, ki so jo rekonstruirali konec lanskega leta, bo z novo prometno ureditvijo poskrbljeno tudi za varnost kolesarjev na cesti. Rešitev združevanja kolesarskega in motornega prometa na Kandijski cesti predstavlja nekakšno modificirano obliko med klasično zasnovo kolesarskega pasu in sistemom »Sharrow – talna označba za vodenje kolesarjev skupaj z motornim prometom«. Če bo vreme lepo, bodo dela izvedli prihodnji teden.

 

Z rekonstrukcijo Kandijske ceste v Novem mestu v letu 2013 je bilo zaradi določil Pravilnika o projektiranju cest ter prostorskih omejitev, ko ni bilo mogoče projektirati višinsko ločene kolesarske steze niti kolesarskega pasu, potrebno prepovedati promet za kolesarje. Odtlej smo Direkcija Republike Slovenije za ceste, DRI upravljanje investicij, GPI in Mestna občina Novo mesto iskali rešitev, ki bi izpolnjevala prometno varnostne zahteve, bila življenjsko uporabna ter sprejemljiva, predvsem pa kolesarjem prijazna in varna.

Na podlagi podatkov o povprečnem letnem dnevnem prometu ter štetja kolesarskega prometa bodo na Kandijski cesti izvedli prometno ureditev po sistemu »Sharrow« z dodatnim poudarjanjem poteka »navideznega« kolesarskega pasu na vozišču, ki bo voznike poleg izvedbe talne označbe »Sharrow« konstantno opozarjal na prisotnost kolesarjev na vozišču. V konkretnem primeru na Kandijski cesti bodo na obeh voznih pasovih zarisane označbe »Sharrow«, kar kolesarju omogoča večjo prepoznavnost v prometu oz. opozarja voznike na prisotnost kolesarjev na vozišču. Kolesar je v tem primeru povsem enakovreden udeleženec v prometu v skladu z Zakonom o pravilih cestnega prometa (ZPrCP).

Ureditev »Sharrow« območja je sicer smiselna na predelih z ožjim cestiščem, tam, kjer ni možna izvedba drugih oblik kolesarskih površin ter na območjih, kjer so hitrosti motoriziranega prometa relativno nizke, hkrati pa je izražena potreba po potovanju s kolesi. Območje »Sharrow«, ki ga poznajo nekatera slovenska mesta (Ljubljana, Maribor) in tudi druge razvitejše evropske države, pomeni skupen prostor za kolesarje in motoriziran promet, ki je označen predvsem s talno označbo voznem pasu. Kolesar skladno s to rešitvijo lahko uporablja vozni pas ter varneje in kontinuirano potuje do cilja.

 

Z deli bo izvajalec začel v ponedeljek, 12. maja, če bodo vremenske razmere ugodne.

 

nazaj