DSC_0194.JPG

Plačevanje parkirnine tudi z SMS sporočili in mobilno aplikacijo

datum: 25. 04. 2017

Na Mestni občini Novo mesto smo v aprilu vzpostavili sistem, ki bo uporabnikom javnih parkirišč omogočil enostavnejše plačevanje parkirnine z SMS sporočili ali brezplačno mobilno aplikacijo ParkMeWise. Prav tako ostaja možnost plačila s kovanci na parkomatih.

 

Postopek plačila prek SMS sporočila

  • Na bližnjem parkomatu preverite, kateri coni pripada parkirišče (NM1, NM2, NM3). Na številko 4333 pošljite SMS, ki ga sestavljata cona parkiranja in registrska številka vozila. Primer: če v coni NM1 parkirate vozilo z registrsko številko NM XY 123, na številko 4333 pošljite SMS z vsebino NM1 NMXY123 (lahko tudi Nm1 nmxy123). Čez nekaj sekund boste prejeli SMS s podatki o ceni parkiranja in navodilo, da morate plačilo potrditi z besedo DA in številom ur, za katere želite plačati parkirnino. Če želite plačati parkirnino za dve uri, pošljete odgovor DA 2 (lahko tudi Da 2. Brez potrditve parkirnina ni plačana. Čez nekaj sekund prejmete SMS, ki vas obvesti, za kakšno ceno in do kdaj je plačana parkirnina. 
  • 15 minut pred iztekom časa parkiranja prejmete SMS z obvestilom, da bo čas parkiranja potekel. Parkiranje podaljšate, če odgovorite z DA in s številom ur podaljšanja. 
  • Parkirni listek ni potreben, redar bo podatke o plačani parkirnini preveril preko spleta. V primeru spora redarju pokažete SMS sporočilo.
  • Račun za parkirnine lahko skupaj z ostalimi stroški poravnate pri rednem mesečnem obračunu ali si na spletni strani www.parkmewise.com odprete račun, na katerega naložite dobroimetje z enim od plačilnih instrumentov: Mastercard, Visa, PayPal, Moneta in SMS. Plačevanje z SMS sporočilom je omogočeno za slovenske mobilne operaterje.

Plačevanje parkirnine z mestno kartico ali aplikacijo SITIUM

Na voljo sta dve obliki “mestne kartice” – fizična NFC brezstična kartica ali aplikacija za pametne telefone. Storitve sistema SITIUM lahko uporabljate anonimno, ali pa se registrirate kot uporabnik, kar vam daje na voljo še dodatne funkcije, predvsem pa bo to v prihodnosti osnova za razvoj storitev občinske uprave.

Trenutno lahko s fizično NFC kartico plačujete parkirnino na vseh javnih parkiriščih, kjer za postopek plačevanja uporabite parkomat. Z aplikacijo za pametne telefone lahko parkirnino plačate brez uporabe parkomata, le preko aplikacije.

 

Slika 2 Primer placila z SMS sporocilom.PNG


Postopek plačila z mobilno aplikacijo ParkMeWise 

  •  S spletnih strani APP Store oziroma Google Play si prenesete aplikacijo ParkMeWise, opravite registracijo in vnesete registrske številke vozil, za katere boste plačevali parkirnino. 
  • Parkirnino lahko plačujete s plačilnimi instrumenti Mastercard, Visa, PayPal, Moneta in SMS, lahko pa si na spletni strani www.parkmewise.com odprete račun, na katerega naložite dobroimetje. Mobilna aplikacija ParkMeWise deluje na pametnih telefonih z operacijskim sistemom iOS 8.0 ali novejšim in Android 4.0.3 ali novejšim. 
  • Parkirnino plačate v zavihku Parkirišča, kjer izberete cono parkiranja in čas parkiranja. Po plačilu lahko spremljate podatek o preostanku plačanega časa in čas parkiranja kadarkoli podaljšate. 
  •  Parkirišča, ki jih pogosto uporabljate, lahko shranite med priljubljene. V zavihku Moja parkiranja je shranjena zgodovina plačanih parkirnin. 
  • Če parkirnino plačate s pomočjo aplikacije, parkirni listek ni potreben. Redar bo podatke o plačani parkirnini preveril preko spleta, v primeru spora pa mu lahko pokažete podatke o plačilu v aplikaciji. 

 

Slika 3 Aplikacija ParkMeWise.png

 

 

Na nove možnosti plačila parkirnine bodo opozarjale tudi dopolnilne table z oznako cone parkiranja in s simboli možnih načinov plačila parkirnine. 

Režim parkiranja v modrih conah, kjer je parkiranje za določen čas brezplačno, ostaja nespremenjen. V tem območju plačilo ni možno, na vidnem mestu pa je treba s parkirno uro označiti čas začetka parkiranja.

 

nazaj