Mladi_skupaj.jpg

Udeleženci mladinske izmenjave Mladi skupaj ambasadorji Novega mesta v tujini

datum: 02. 08. 2017

Podžupan Mestne občine Novo mesto Boštjan Grobler je v sredo, 2. avgusta, na Centru biotehnike in turizma Grm pozdravil udeležence mednarodne mladinske izmenjave Mladi skupaj, ki jo v partnerstvu z Mestno občino Novo mesto med 28. julijem in 4. avgustom organizira Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto.

Podžupan Grobler je udeležencem izmenjave zaželel, da iz Novega mesta v domača okolja odnesejo prijetne spomine in da se obogateni z lepimi doživetji tega tedna v spremstvu družin in prijateljev še kdaj vrnejo na Dolenjsko. 

45 mladostnikov, starih od 14 do 18 let, in 11 spremljevalcev, ki so v okviru izmenjave prišli v Novo mesto, si je med drugim že ogledalo Dolenjski muzej in staro mestno jedro, se preizkusilo v supanju na Krki, se povzpelo na Trško goro, se kopalo v Šmarjeških toplicah, si ogledalo Kostanjevico in Kostanjeviško jamo, vsak dan pa lahko tudi jahajo v Centru biotehnike in turizma Grm, kjer so nastanjeni. 

Mladinska izmenjava, ki je financirana iz evropskega programa Erasmus+ Mladi v akciji, je skupen projekt nemškega mesta Bühl in njegovih partnerskih mest: Občine Mattsee (Avstrija), Občine Mairie de Villefranche (Francija), mesta Schkeuditz (Nemčija), Občine Cantu (Italija), Občine Vilafranca del Penedes (Španija), mesta Calarasi (Moldavija), Občine Oslavany (Češka) ter naše občine v partnerstvu z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Na Mestni občini Novo mesto smo se v mrežo mest vključila leta 2016, ko so mladi iz Novega mesto sodelovali na mladinski izmenjavi v mestu Bühl.

Glavne teme izmenjave so neformalno učenje, prostovoljsko delo, odgovorno in aktivno državljanstvo, spoznavanje begunske krize ter večja vključenost mladih v lokalno skupnost. Skozi aktivnosti izmenjave bodo udeleženci pridobili nove kompetence za učinkovite medsebojne odnose in sodelovanje, spodbujali lastno in medosebno kreativnost, samozaupanje, pridobivali kulturno zavest in spoznavali druge kulture ter prevzemali aktivno vlogo in odgovornost pri reševanju problemov v svojem okolju.

 

nazaj