SL2018_FB_KNJIZNICA.jpg

Pogovorni večer: Novomeški šport skozi čas

datum: 03. 11. 2017

V letu 2018 bomo v Mestni občini Novo mesto obeleževali 120-letnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. V ta namen bomo v novomeški občini skozi vse leto poudarjali pomen zdravega športnega duha, ki ga je utelešal naš someščan, pripravljamo bogat nabor športno-rekreativnih aktivnosti, ukvarjali pa se bomo tudi z izročilom naše bogate kulturne dediščine.

Letos mineva tudi 130 let od ustanovitve Društva Sokol, ki gotovo predstavlja enega izmed najpomembnejših gradnikov novomeškega športnega izročila. Končni cilj društva, ki se mu je 20 let po ustanovitvi pridružil tudi Leon Štukelj, je bila celovitost človeka, ki jo je dosegal z močjo telesa, močjo duha, močjo srca in močjo značaja. Iz tradicije in izročila sokolskega društva so črpala številna novomeška športna društva in klubi ter posamezniki, ki so v drugi polovici 20. stoletja do današnjih dni dosegali vrhunske rezultate na nacionalni in mednarodni ravni. 
Štukljevo leto 2018 tako začenjamo skoraj natančno leto pred osrednjim dogodkom - dan po 119. rojstnem dnevu Leona Štuklja, s pogovornim večerom, ki smo ga naslovili Novomeški šport skozi čas. O športu, zdravem duhu in njegovih koreninah v novomeški zgodovini se bo voditeljica Jasmina Spahalić pogovarjala z Majdo Pungerčar, Jasno Dokl Osolnik, Jano Vernig, Juretom Zrimškom, Igorjem Primcem, Matjažem Smodišem in Francem Mikcem.
Pogovorni večer bo v atriju Knjižnice Mirana Jarca, v ponedeljek, 13. novembra, ob 18. uri.
Vabljeni!

nazaj