DSC_0301.JPG

Rotovž obiskal predsednik Inštituta regij Evrope

datum: 13. 11. 2017

Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni je 10. novembra 2017 na rotovžu sprejel predsednika Inštituta regij Evrope dr. Franza Schausbergerja, nekdanjega deželnega glavarja avstrijske zvezne dežele Salzburg in aktualnega svetovalca evropskega komisarja za evropsko sosedsko politiko in širitvena pogajanja.

Predsednik Inštituta regij Evrope je županu Macedoniju predstavil poslanstvo in delo inštituta in se zavzel za sodelovanje z Mestno občino Novo mesto, ki je interes Inštituta regij Evrope pritegnila, ker aktivno izvaja številne razvojne projekte in deluje v smeri pametnega mesta (Smart City). Župan je avstrijskemu gostu predstavil ključne značilnosti in izzive novomeške občine in se strinjal, da je sodelovanje med evropskimi mesti in regijami nujno potrebno, saj krepi tako posamezna mesta kot tudi Evropo kot celoto. Mednarodno sodelovanje prinese tudi izmenjave dobrih praks in izkušenj, saj se vsa mesta spopadajo s podobnimi izzivi, med katerimi sta še posebej aktualna učinkovita mobilnost in trajnostni razvoj.   

 

DSC_0303  

Inštitut regij Evrope (IRE) je nevladna in neprofitna organizacija s sedežem v Salzburgu. Deluje na nacionalni in mednarodni ravni in predstavlja platformo za občine, regije in mesta. S svojim delovanjem želi zmanjšati informacijski primanjkljaj in spodbujati gospodarske potenciale evropskih regij, s svojimi pobudami pa podpira decentralizacijo in regionalizacijo po načelu subsidiarnosti. Inštitut je leta 2004 ustanovil dr. Franz Schausberger, nekdanji deželni glavar avstrijske zvezne dežele Salzburg.

Inštitut trenutno šteje več kot 130 članov iz 23 evropskih držav. Člani so tako države, regije, občine, mesta kot tudi podjetja. Inštitut vidi čezmejno sodelovanje kot temeljni inštrument za podpiranje socialne kohezije in trajnostnega gospodarskega razvoja. Člani iz Slovenije so Mestna občina Ljubljana, Mestna občina Maribor ter občini Trebnje in Grosuplje.

Inštitut je 9. novembra 2017 v Opatiji organiziral konferenco „Logistika in transport-optimizacija pretoka in distribucije blaga v regijah“, predsednik Schausberger pa je obisk v regiji združil z obiskom nekaterih občin na Hrvaškem in v Sloveniji.

 

 

nazaj