monm-30_obletnica_langenhagen-9036.jpg

Slovesno obeležili 30 let sodelovanja z Langenhagnom

datum: 09. 04. 2018

V sklopu občinskega praznika smo obeležili tudi 30. obletnico podpisa sporazuma o partnerstvu med Mestno občino Novo mesto in nemškim mestom Langenhagen, ki sta ga 28. 10. 1988 v Novem mestu podpisala tedanja županja Langenhagna Waltraud Krückeberg in predsednik Skupščine Občine Novo mesto Franci Šali. Obletnico partnerstva smo skupaj s predstavniki Langenhagna obeležili s petkovo slovesnostjo v atriju Knjižnici Mirana Jarca ter se na ta način nemškim partnerjem zahvalili za dolgoletno odlično sodelovanje in za slovesno obeleženje 25. obletnice partnerstva, ki so ga novembra 2013 pripravili v Langenhagnu.

Župan Mestne občine Gregor Macedoni in župan Langenhagna Mirko Heuer sta ob tej priložnosti podpisala sporazum o okrepljenem sodelovanju na področju turizma. Langenhagnen je namreč podprl pobudo Mestne občine Novo mesto o vzajemni turistični promociji in želi svojim občanom po vseh svojih razpoložljivih kanalih Novo mesto predstaviti kot privlačno turistično destinacijo.  Langenhagen je tudi partner pri projektu »Twinning turizem«, ki ga je Mestna občina Novo mesto skupaj  s svojimi drugimi partnerskimi mesti prijavila na razpis v okviru programa EU »Evropa za državljane« in katerega cilj je prek posebnih ponudb spodbuditi turistične obiske prebivalcev partnerskih mest.

monm-30_obletnica_langenhagen-9214

V sklopu prireditve sta ravnateljica OŠ Otočec Mateja Rožman in direktor Robert- Koch-Realschule Thomas Kelber podpisala tudi sporazum o sodelovanju med šolama, ki sicer poteka že več mesecev. Že junija bodo učenci iz OŠ Otočec odpotovali na izmenjavo v Langenhagen, otroci iz Robert-Koch-Realschule pa jim bodo septembra obisk vrnili.

Župana obeh mest sta odkrila tudi novo spominsko obeležje Združene Rastoče knjige pobratenih mest Novega mesta v Parku Rastoče knjige ob knjižnici. V okviru kulturnega programa sta na prireditvi nastopila orkestra harmonik iz Langenhagna in Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto.

monm-30_obletnica_langenhagen-9378

nazaj