situle_1.jpg

Mednarodna konferenca o kulturni dediščini v Novem mestu

datum: 12. 06. 2018

Mestna občina Novo mesto bo kot partnerica v projektu Solidarity 4 heritage, ki je financiran v okviru programa Evropa za državljane, v Novem mestu od 13. do 16. junija gostila predstavnike partnerjev projektov iz Bolgarije, Grčije, Malte in Italije. Cilj srečanja bo razpravljanje o izzivih in primerih dobrih praks kulturne dediščine.

Na srečanju bodo predstavniki občin in nevladnih organizacij s področja kulture razpravljali o izzivih, s katerimi se pri ohranjanju kulturne dediščine soočajo ter si ogledali primere dobrih praks v našem okolju kot sta Machova pot, Skansen – muzej na prostem.  Zadnji dan obiska  se bodo predstavniki srečali z županom Mestne občine Novo mesto, si ogledali Glavni trg, arheološka izkopavanja na kapiteljski njivi, restavratorske delavnice in arheološko razstavo v Dolenjskem muzeju ter zaključili na sejmu kultur v okviru Tedna kultur 2018.

Bogata kulturna dediščina, tradicija in pristen življenjski slog povezuje partnerje projekta Solidarity 4 heritage, Občino Strumyani iz Bolgarije, Dimos Agia iz Grčije, Naxxar Local council iz Malte, Commune di Caltanissetta iz Italije, Sdruzhenie Yuni partners iz Bolgarije ter Mestno občino Novo mesto. Istočasno pa se partnerji in njihovo lokalno okolje soočajo s pomanjkanjem sredstev za vzdrževanje in ohranjanje kulturne dediščine, človeških virov in infrastrukture. Zato so našli rešitev: spodbujanje prostovoljstva za ohranjanje kulturne dediščine. Skozi celoten projekt bodo odkrivali in reševali izzive, s katerimi se soočajo partnerska mesta na področju ohranjanja kulturne dediščine, spodbujali vključevanje prostovoljcev na nacionalni in mednarodni ravni  ter ob zaključku ustanovili mrežo mest Solidarity 4 heritage.

slika na situlu

amber

 

nazaj