novomesto_short-__upan.JPG

Podelili nagrado za kratko zgodbo

datum: 03. 09. 2018

Konec prejšnjega tedna je v Novem mestu potekal Festival Novo mesto short, na katerem je že tretjič podeljena nagrada novo mesto za najboljšo zbirko kratkih zgodb, drugič pa je nagrada tudi denarna. Župan Gregor Macedoni je nagrado podelil zmagovalki Evi Markun.

Festival je v Novem mestu potekal na različnih lokacijah v mestnem jedru na Glavnem trgu (atrij pred knjigarno Šega, atrij Palmers, atrij Bukvarne, vrt hostla Situla, atrij Knjigarne Goga) ter na Gradu Grm. Festival je sofinancirala tudi Mestna občina Novo mesto.

Letošnje nominiranke in nominiranci so spisali izjemne kratke zgodbe in je komisija imela izjemno težko nalogo izbrati najboljšo zbirko kratke proze. Za nagrado za najboljšo zbirko kratkih zgodb so se potegovali Eva Markun z zbirko Menažerija, Ana Schnabl z zbirko Razvezani, Blaž Kutin z zbirko Tempirana bomba in Tomo Podstenšek z zbirko Ribji krik. Z nominiranci se je pogovarjala Carmen L. Oven, ki je iz vsake zbirke nominiranih avtorjev prebrala odlomek, ki je najbolj slikovito orisal literarni pristop vsakega od njih.

novomesto short-nominiranci

Kljub zahtevni nalogi, je žirija v sestavi Društva slovenskih literarnih kritikov: Ana Geršak (predsednica), Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Mojca Pišek in Žiga Rus, presodila, da se nagrada novo mesto podeli Evi Markun za zbirko kratkih zgodb Menažerija. Strokovna žirija je v utemeljitvi zapisala: »Kratkoprozni prvenec preseneča s prečiščeno, izostreno pisavo, ki v slovenski prostor vnaša vzhodnjaški panteizem, pester nabor fantastičnih elementov in družbeno-kritične podtone.«

novomesto short-eva markun, nagrajenka

Zmagovalki je nagrado novo mesto 2018 podelil župan Gregor Macedoni in v uvodnem delu programa poudaril, da je Festival Novo mesto Short logično sosledje izvajanja Goginega poslanstva, ki ga opravlja kot založba in knjigarna. Že tretji festival kratke zgodbe v Novem mestu zapolnjuje vrzel slovenskih literarnih poti, ki posebno pozornost namenjajo kratkim proznim delom ter njihovim avtorjem. Posebno pozornost se namenja mladim in neafirmiranim avtorjem, ki si zaslužijo posebno mesto v slovenski literaturi, tako kot sta pred leti to priložnost dobila in jo odlično realizirala Novomeščana Nejc Gazvoda in Matjaž Brulc.

Pri tem je župan Macedoni še dodal: »Vesel sem, da gostimo pisatelje kratkih zgodb v Novem mestu, in da lahko čestitam vsem udeležencem natečaja, predvsem pa nominirancem in nagrajenki. Organizatorjem in žiriji pa izrekam zahvalo za opravljeno delo. Festival Novo mesto short je za našo občino pomemben festival, saj nas že poleg odličnega založniškega dela Založbe Goga, ki današnji dogodek tudi organizira, vpisuje na zemljevid slovenskih literarnih poti. In še veliko več, Založba Goga je na slovenski ravni pomemben nacionalni in mednarodni promotor slovenskega jezika, leposlovnih del ter razvijanja bralne kulture na sploh.«

Slovesno podelitev nagrade novo mesto 2018 je zaokrožil odličen koncert glasbene skupine Katalena.

novomesto short-katalena

novomesto short-knjige

nazaj