smart_1.JPG

V Novem mestu bo nastalo referenčno pametno mesto

datum: 04. 09. 2018

Župan Gregor Macedoni, mag. Igor Bohorč, direktor strateške poslovne enote Poslovni trg v Telekomu Slovenije, in Gregor Potočar, direktor SAP SEE, so danes na rotovžu podpisali sporazum o sodelovanju v sistemu pametno mesto (Smart City). Gre za referenčno postavitev pametnega mesta, ki predstavlja naslednjo fazo razvoja mest v okviru rešitev, ki jih omogoča internet stvari.

smart 2

Rešitve so namenjene povečevanju kakovosti življenja v mestih. V okviru projekta bosta Telekom Slovenije in SAP Slovenija v občini Novo mesto zasnovala naslednje napredne rešitve: spremljanje zasedenosti javnih parkirnih prostorov, merjenje kakovosti zraka (okoljska senzorika), zajem in merjenje porabe vode in energentov, razvoj pametne ulične razsvetljave in merjenje zadovoljstva občanov. Internet stvari namreč omogoča povezovanje velike količine naprav z vgrajenimi tipali, ki bolj ali manj samostojno komunicirajo tako med seboj kot z najrazličnejšimi aplikacijami.

Razvoj pametnih mest sicer temelji na vzpostavitvi celotnega sistema strojne in programske opreme ter aplikacijskih komponent, kot so senzorji za merjenje različnih parametrov v objektih, prostorih in območjih (temperatura, snovi v vodi ali zraku, geolokacija…), komunikacijska infrastruktura, ki podatke iz senzorjev varno in zanesljivo prenaša v centralni sistem, hramba podatkov in uporaba aplikacij, saj veliko število senzorjev ustvari ogromne količine podatkov, in aplikacije za pridobivanje podatkov in pripravo analiz.

nazaj