demo_1.jpg

Preverite prometno znanje in varnost na Novem trgu

datum: 11. 09. 2018

Na Mestni občini Novo mesto tudi letos s pestrim programom sodelujemo pri tradicionalni vseevropski pobudi Evropski teden mobilnosti (ETM), v sklopu katerega bo v četrtek, 13. septembra, od 15. ure dalje na Novem trgu potekal preventivni dogodek na temo prometa in varnosti.

 

demo 2Dogodek pripravlja Javna agencija za varnost prometa in je namenjen osveščanju o prometni varnosti. Obiskovalcem bodo na voljo številne demonstracijske naprave, ki so namenjene predstavitvi varne in nevarne udeležbe v prometu ter zavedanju pametne vožnje: tehtnica z naletno težo, alko demo očala in poligon s poganjalci in prometnimi znaki. Poleg pestrega spremljevalnega programa s številnimi igrami bodo obiskovalci lahko opravili tudi preizkus prometnega znanja.

Zaradi izvedbe preventivnega prometnega dogodka bo na Novem trgu popolna zapora desnega dela parkirnih prostorov od srede, 12. septembra, od 22. ure, do četrtka, 13. septembra, do 20. ure. Organizatorji prosijo za razumevanje in upoštevanje prometne signalizacije.

Evropskit edne mobilnsoti

Sicer pa se bodo v prihodnjem tednu izvajale številne aktivnosti v sklopu Evropskega tedna mobilnosti. Ponovono se bo pričel Pešbus, ki ga izvajamo v sodelovanju z Inštitutom za politiko prostora (IPOP) ter z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPD NM). Vanj so vključene OŠ Center, OŠ Grm, OŠ Drska in OŠ Stopiče. Učenci od 1. do 5. razreda hodijo peš v šolo v organiziranih skupinah, po domišljeno začrtanih poteh in po stalnem urniku. Na sprehodu se družijo z vrstniki, v spremstvu odrasle osebe pa se učijo o varnih poteh v šolo in o pomenu trajnostne mobilnosti. Izvedba projekta Pešbus je sofinancirana s strani Ministrstva za okolje in prostor v okviru sredstev Sklada za podnebne spremembe. Program sofinancira Ministrstvo za zdravje v okviru prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.

ETM 2018 - PEŠBUS

Celoten prihodnji teden se med 10. in 14. uro v križišču Rozmanove in Novega trga izvaja Parking Day. Društvo est=tika je na lokaciji na voljo za pogovor o mobilnostih navadah in izkušnjah Novomeščanov. Prirejajo številne dogodke: med drugim grafitiranje parkirnega prostora z učenci osnovne šole, delavnico tiska, delavnico zasaditve in ulični koncert. V sodelovanju z Zavodom Zora bodo v tem času gostili tudi Knjižnico pod krošnjami.

ETM 2018 - Parking Day

V sklopu ETM bo v torek, 18. septembra,  pred zelenico pri Planetu Tuš ob 16.30 potekala delavnica Ostanimo mobilni, ki starejše spodbuja k zdravemu življenju, uporabi prevozov Rudi in izposoji koles GoNM. Pohodniško društvo Novo mesto v sredo, 19. septembra, ob 16.30 pripravlja Pohod po arheoloških poteh Novega mesta. Zbirno mesto je na zelenici pri Planetu Tuš, kjer pa se bodo v soboto, 22. septembra, ob 9.00 zbrali tudi šolarji in se odpravili na skupni kolesarski izlet.

ETM 2018 - Kolesarski izlet za osnovnošolceETM 2018 - pohod

Novi trg bo v petek, 21. septembra, ko bo potekal Dan brez avtomobila, postal prizorišče za vrhunec dogajanja v sklopu ETM. Organizirali bomo brezplačen avtobusni prevoz na prizorišče za učence iz oddaljenih šol. Za otroke, učence in dijake so pripravljene številne aktivnosti, ki jih pripravljamo v sodelovanju s številnimi organizacijami in društvi. Med drugim bo potekalo tekmovanje v menjavi zračnic, seznanili se bodo z registracijo koles GoNM, spoznali bodo reševalno vozilo in postopke oživljanja, lahko se bodo sprehodili s Planinskim društvom Krka, na odru zaplesali s Plesnim studiem Novo mesto in ustvarjali v ustvarjalnih delavnicah DRPD NM. Potekale bodo tudi številne športne dejavnosti: tenis, namizni tenis, rokomet, odbojka in košarka. Med 6. in 15. uro bo zaradi izvedbe prireditve popolna zapora parkirnih prostorov na Novem trgu.

Na Mestni občini Novo mesto cel september omogočamo tudi brezplačno vožnjo z mestnimi avtobusi in izposojo koles na TIC-u, občane spodbujamo tudi k uporabi izposoje koles GoNM. K izvedbi aktivnosti Evropskega tedna mobilnosti so se pridružile številne organizacije, zavodi in šole. 

ETM 2018 - DAN BREZ AVTA

 

nazaj